Пада продаја меса: Афричка куга свиња у 7 општина узима данак

03.08.2023. 17:54
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Више од мјесец дана афричка куга свиња хара у Српској, па дио грађана у „зараженим општинама“ и даље избјегава куповину овог меса у месарама.

Афричка куга свиња званично је регистрована у Српској 22. јуна на подручју Бијељине, у мјесту Драгаљевац Средњи. И поред заштитних мјера, болест је до сада евидентирана у Угљевику, Лопарама, Градишци, Шамцу, Доњем Жабару, а први случај забиљежен је ове седмице и у Модричи.

Мада стручњаци увелико појашњавају да ова врста куге није прелазна на људе, страх од зараженог меса ипак је јачи. Становници у овим општинама са посебним опрезом купују месо, а многи свињетину и избјегавају.

Пилетина на цијени

Како су нам потврдили у једној месници у Лопарама, суграђани се боје заразе, па у посљедње вријеме мање траже и купују свињско месо.

– Месо се набавља само из клаоница које имају дозволу. Цијене се нису мијењале, али продаја иде слабо. Највише се тражи пилетина која кошта 12 марака по килограму – кажу у овој месари.

Да продаја свињетине ипак иде слабије него што је био случај на почетку заразе, рекли су нам и неки бијељински месари.

– Појава афричке куге проузроковала је пад тражње од неких 20 одсто, а један од разлога је што су људи масовно кренули да кољу свиње из властитих породичних узгоја, а и сама цијена је релативно висока, па и то утиче на тражњу. Што се тиче саме улазне сировине, за сада смо приморани куповати увозно месо, тачније из Њемачке, јер из заражених регија је забрањено продавати месо – каже за Српскаинфо Дарко Марковић из бијељинске индустрије меса.

Месо из Њемачке без прегледа на афричку кугу?!

Иако су, каже, били највећи борци за одржавање домаће производње, са комплетно заокруженим производним процесом, дошао је дан када је “неко пресудио да се мора користити њемачко месо”.

– Аргумент за ову тврдњу је да месо у нашој регији, које је прегледано на афричку кугу и потврђено да није заражено, мора да иде у прераду, тј. на термичку обраду, а месо из Њемачке које није прегледано на афричку кугу може да иде у продају као свјеже месо – наводи Марковић.

У Семберији, гдје је афричка куга најраширенија, ова болест је потврђена на 272 фарме, а еутаназирано је до сада 15.700 свиња.

С друге стране, Бањалучани, од којих је афричка куга свиња и даље далеко, не хају за заразу и месо “тамане” као и раније.

– Свињетина се продаје као и увијек, а месо се набавља најмање десет километара од заражених подручја. Цијене су исте као и прије, килограм свињског бута кошта 14 КМ, врат без кости 14,5, а крменадла 12,5 марака – испричали су нам у једној бањалучкој месари.

Не преноси се са животиња на човјека

Предсједник Ветеринарске коморе РС, Велибор Кесић, поручује још једном становницима да афричка куга свиња није зооноза, односно не преноси се са животиња на човјека и нема никакве бојазни за људе.

– Све свињско месо које је у употреби прође потребне прегледе у самим клаоницама и оно је апсолутно сигурно за исхрану. По важећем правилнику, свим свињама које се сада кољу мора се урадити анализа крви, да се провјери да ли уопште у себи имају геном вируса афричке куге, и само у случају да га не посједују могу на клање. То се ради са сваком свињом. Чак и да замислимо да афричка куга може да прође у некој закланој свињи, она нема уопште утицај на људско здравље – појаснио је он за Српскаинфо.

Кесић истиче да је ова заразна болест регионални проблем, са којом се сви боре, уз напомену да је изузетно важно поштовати биосигурносне мјере како свиње не би дошле у контакт са овим вирусом.

– Мислим да је афричка куга свиња болест са којом ћемо морати да научимо да живимо, као и да пронађемо друге начине за сам узгој и држање свиња. Мислим да ће ово потпуно да промијени перцепцију узгоја свиња – сматра овај ветеринар.

Ширење вируса

Подсјетимо да је Канцеларија за ветеринарство БиХ крајем јула донијела одлуку о увођењу строгих и интензивних контрола на присуство афричке куге свиња приликом увоза меса у БиХ. Ветеринарски инспектори ће на граници провјеравати сваку пошиљку која буде долазила из земаља које су пријавиле афричку кугу свиња, узимати узорке и слати у акредитоване лабораторије.

Из Института за јавно здравство РС појаснили су недавно да је афричка свињска куга високо заразна вирусна болест од које оболијевају домаће и дивље свиње. Пренос вируса може бити директан, контактом између болесних и здравих животиња, и индиректан, нпр. преко контаминиране хране.

– У зараженом, некуваном или недовољно печеном свињском месу и производима од свињског меса, вирус може остати заразан од 3 до 6 мјесеци. Такође, преживљава више година у замрзнутом месу. Због тога, било какво кориштење меса заражених животиња, одлагање зараженог меса у смеће и слично, може лако довести до ширења вируса – кажу у Институту.

Вирус такође могу механички преносити људи који су били у зараженом подручју, путем контаминиране одјеће, обуће, опреме и коже.

– Зато је уништавање свиња на захваћеним фармама, уз адекватно кориштење личне заштитне опреме, чишћење и дезинфекцију, мјера која се користи за стављање под контролу могућности ширења инфекције – прецизирали су.

Човјек као преносник

Главни републички ветеринарски инспектор Владимир Милијевић упозорио је пољопривреднике да је највећи преносник ове заразне болести човјек, иако људи не могу да се разболе од ове врсте свињске куге.

– Кретањем и нелегалним транспортом свиња ми преносимо вирус. Дакле, апелујем на грађане да заштите своје свиње и не чекају да дође болест. Морају направити дупле ограде, не смију косити свјежу траву или давати свињама жито које се скине. Вирус, ако туда прођу дивље свиње, два мјесеца бива активан – појаснио је Милијевић.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Лов газда са Јадрана не престаје Лов газда са Јадрана не престаје
Мањи приноси дижу цијене воћа Мањи приноси дижу цијене воћа
Српска богатија за 24 бебе Српска богатија за 24 бебе
Најчитаније
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    19h 36m
    0
  • У уторак испраћај проте Воја Чаркића
    19h 7m
    2
  • Обиљежена крсна слава и Дан општине Источна Илиџа (ФОТО)
    15h 23m
    0
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    19h 30m
    0
  • Позив бабице један од најљепших, најхуманијих и најодговорнијих позива
    11h 18m
    2