Пакистан понудио помоћ за евакуацију држављана БиХ

16.08.2021. 13:35
0
ИЗВОР: nezavisne.com

У Авганистану се тренутно налази седам држављана БиХ којима Амбасада БиХ у Пакистану покушава помоћи да се евакуишу из земље, потврдио је "Независним" Сакиб Форић, амбасадор БиХ у Исламабаду, који нерезидентно покрива Авганистан.

Он је рекао да су седморица држављана за сада безбиједна, да су у личном контакту с њим, те да се налазе на аеродрому у Кабулу и чекају да се нађе било какав лет којим би се пребацили из Авганистана.

Форић је рекао да је најновија информација коју је управо добио из Министарства спољних послова Пакистана, да је та земља спремна да прихвати седморицу држављана БиХ, ако се не успију извући на други начин. Нагласио је да је Пакистан понудио убрзану процедуру добијања онлајн виза и свих других процедура, а да би онда Амбасада помогла да се за њих нађе привремени смјештај у Исламабаду док се не нађе транспорт за БиХ.

Форић је рекао да за Амбасаду потешкоћу представља чињеница да се држављани нису раније пријавили Амбасади, да су у Авганистану јер раде за стране компаније које су ангажоване. Истакао је да су те компаније купиле карте да извуку своје држављане из земље, али да су сви цивилни летови отказани.

- Сада је могуће изаћи само војним транспортима, а велике земље које имају те авионе извлаче прво своје држављане, уговараче и сараднике из Афганистана које су радиле за њих. Ми смо мала земља ми немамо те могућности, али у контакту смо с више саговорника да покушамо наћи нешто да се и наши држављани евакуишу из Авганистана - рекао је он.

На питање колика је реална опасност од талибана за наше држављане, Форић је процијенио да је опасност индиректна, јер је на улицама велики број наоружаних људи.

- Мислим да у овом тренутку нема опасности од владе талибана јер они сада желе да се представе у добром свјетлу према свијету. Али у Кабулу и око аеродрома влада хаос. Десетине хиљада људи покушавају се извући из земље и стање је ван контроле - рекао је амбасадор.

Коментари 0
Повезане вијести
Нестали “фалкон 10” био на медицинском лету Нестали “фалкон 10” био на медицинском лету
Дјеца заробљена на жичари на висини од 400 метара, испод њих провалија Дјеца заробљена на жичари на висини од 400 метара, испод њих провалија
Самоубилачки напад у Кабулу, погинуло шест цивила Самоубилачки напад у Кабулу, погинуло шест цивила
Најчитаније
  • Одржане "Васкршње радости", један од најљепших догађаја у Источној Илиџи (ФОТО)
    8h 55m
    0
  • Породилишту у Источном Сарајеву уручени пакети поводом Недјеље Црвеног крста
    8h 11m
    0
  • Родбина прислужила свијеће на "Новом Зејтинлику"
    5h 27m
    3
  • Данас Марковдан
    12h 37m
    0
  • Човјек из БиХ налетио на змију дугу више од метар и пo (FOTO)
    3h 49m
    0