Пале: Предавање о квалитетном узгоју поврћа

25.11.2019. 19:23
0
ИЗВОР: Srna

У Палама је данас одржано предавање корисницима подстицаја у пластеничкој производњи са фокусом на адекватно ђубрење, заштиту и актуелне радове у пластенику, с циљем упознавања учесника о технологији и неопходним корацима у успостављању савремене производње поврћа.

Циљ предавања "Савремена производња поврћа у заштићеном простору" јесте и повећање броја произвођача и њихово оспособљавање за производњу поврћа у заштићеном простору, рекла је координатор подручне јединице Соколац Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди при Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Милица Велетић.


Она је додала да су предавања организована у оквиру заједничког пројекта Министарства, Америчке агенције за међинародни развој /УСАИД/ и Амбасаде Шведске под називом "Пројекат развоја тржишне пољопривреде - Фарма два" који се реализује на подручју Сарајевско-романијске регије.

Велетићева је навела да је један од њихових циљева да се мањим газдинствима, који располажу мањим ресурсима за пољопривредну производњу омогући да кроз садњу различитих повртних култура осигурају додатни приходи.

-Акценат смо ставили на јесењу садњу повртних култура, производњу расада и избор мјеста за постављање пластеника. Осим стручних предавања, планирамо да организујемо практичне обуке које су корисније за произвођаче. Наставићемо да пратимо реализацију пројекта, обилазићемо произвођаче на терену и пружати савјетодавне услуге- истакла је Велетићева и додала да је период за спровођење пословног плана пет година.

Она је навела да су до сада пластеници додијељени у пет општина - Пале, Соколац, Источни Стари Град, Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево.

Начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности општине Пале Игор Иконић напоменуо је да је општина путем подстицаја у претходних 18 мјесеци додијелила 90 пластеника са системима за наводњавање површине од 50 метара квадратних, најавивши да ће конкурс за нову додјелу бити расписан на прољеће.

-Имали смо данас задовољство да угостимо еминентног стручњака из области пластеничке производње професора Александру Говедарицу Лучић, која је одржала предавање корисницима подстицаја с циљем унапређења њиховог знања- рекао је Иконић.

Он је нагласио да влада велико интересовање грађана за нове подстицаје који су планирани у сарадњи са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске да буду додијељени на прољеће.

Циљ петогодишњег пројекта "Фарма два" јесте раст извозне конкурентности кроз рад са пољопривредницима.

Коментари 0
Повезане вијести
Косорић задовољан стартом Романије: Очекивали смо добар почетак Косорић задовољан стартом Романије: Очекивали смо добар почетак
Хуманитарно вече за Милана Маџгаља у петак у Палама Хуманитарно вече за Милана Маџгаља у петак у Палама
Пале: Српска демократска странка и Социјалистичка партија подржале Дејана Којића (ВИДЕО) Пале: Српска демократска странка и Социјалистичка партија подржале Дејана Којића (ВИДЕО)
Најчитаније
  • Сјећање: Седам година без Милана Микана Кнежевића
    3h 6m
    0
  • Мајдову потврђена суспензија: Џудиста из Источног Сарајева није кажњен само због тога што се прекрстио
    21h 8m
    7
  • Тата у бијелој кочији дочекао маму и бебу испред породилишта
    23h 8m
    3
  • Трик како да укиселите купус
    22h 44m
    0
  • Шта возачи треба да редовно провјеравају?
    21h 54m
    0