Папрене цијене студентских соба

28.09.2020. 09:48
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Како се ближи почетак нове академске године, расте потражња за становима који се изнајмљују, а пандемија изазвана вирусом корона није смањила потражњу за приватним смјештајем.

Већина будућих подстанара станове тражи и у малим огласима, гдје је у понуди све и свашта, али гдје ипак могу јефтиније да пронађу кров над главом. У већини огласа у којима се нуде станови наводи се да се изнајмљују искључиво студентима, да имају интернет и кабловску ТВ, а цијене се крећу од 150 до 450 КМ. Да би прошли јефтиније, студенти се и удружују па умјесто собе узимају цијели стан те дијеле трошкове за кирију и режије.

- У Бањалуци студирам већ двије године и живим на Старчевици са двије цимерке из Приједора. Плаћамо једнособан стан 450 КМ, плус режије. Цијене јесу веома високе, али кад нас је више, лакше подносимо трошкове. А и будући да је епидемија ковида-19, веома ми је битно да особе знам одраније - казала је за "Независне" Сања Девић, студенткиња треће године Економског факултета из Приједора.

Милана Вујмиловић из Новог Града, која студира на Електротехничком факултету, у огласима тражи цимерку у гарсоњери у бањалучком насељу Нова вароши.

- Станујем већ дуго у истом стану. Кирија је 300 КМ, али једна особа плаћа 150 КМ мјесечно са свим режијама и треба ми једна цимерка да подијелимо трошкове - каже Вујмиловићева. Додала је да је у неколико година, колико студира, промијенила више цимерки те да је, како наводи, имала среће с њима.

Аница Бабић из Бањалуке, која издаје једнособан стан по цијени од 400 КМ плус обавезе, казала је да јој је веома битно да студенти који се одлуче на изнајмљивање буду одговорни и да плаћају на вријеме.

И у Приједору је појачано интересовање за приватни смјештај. У понуди су углавном једнособни и двособни станови, као и дијелови кућа. У зависности од тога како су опремљени, цијене се крећу од 200 до 250 КМ.

Идеално рјешење за студенте који долазе изван Бањалуке јесте студентски дом, у којем станарина на мјесечном нивоу износи 20 и 25 марака.

Марко Ћурко, студент из Шипова, који већ неколико година живи у СЦ "Никола Тесла", казао је да смјештај у дому плаћа 20 КМ на мјесечном нивоу.

- Што се тиче тренутне ситуације изазване вирусом корона, студенти се придржавају мјера које су са Института препоручили, тако да у овом тренутку нема никакве бојазни - казао је Ћурко.

Драгослав Топић, директор Студентског центра "Никола Тесла" у Бањалуци, каже да ће бруцошима ове године бити на располагању 200 мјеста.

- Усељавање бруцоша очекујемо од 1. октобра, док је за остале долазак предвиђен у новембру, јер ће и предавања за њих почети нешто касније - казао је Топић. Додао је да се, што се тиче организације смјештаја студената, не очекују веће измјене у односу на претходне године.

- У петак треба да имамо састанак са представницима Министарства за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво у вези са препорукама и почетком нове академске године - казао је Топић и додао да не вјерује да ће бити неких већих измјена у односу на мјере које се сада примјењују.

- Сада је обавезно ношења маски у објектима, дезинфекција и држање физичке дистанца - казао је Топић и нагласио да студенти неће морати достављати ПЦР тест, али како каже, сви су дужни прије усељавања имати љекарско увјерење да су здрави.

Из Студентског центра Пале казали су да они располажу са 528 кревета те да је конкурс за смјештај у току. Додају да су собе рађене по стандардима, између осталог, кад је у питању и квадратура, те да не вјерују да ће бити проблема приликом организације смјештаја и истичу да поштују све мјере које је Институт за јавно здравство препоручио.

Коментари 0
Повезане вијести
У овом граду Српске ће бити отворен Одсјек ИТ сектора и роботике У овом граду Српске ће бити отворен Одсјек ИТ сектора и роботике
Елиминисан нападач у центру Прага Елиминисан нападач у центру Прага
Идеална температура по просторијама у стану током зиме Идеална температура по просторијама у стану током зиме
Најчитаније
  • Програм прославе славе Храма Светог Василија Острошког
    19h 3m
    0
  • Мошти четири српска светитеља стигле у Храм Светог Саве
    8h 59m
    0
  • Нерадни дан у Српској
    20h 50m
    0
  • Велики успјех нашег тенисера Николе Голијанина
    16h 30m
    0
  • Дан побједе над фашизмом и Дан Европе
    19h 50m
    0