Патријарх Порфирије: Блаженопочивши митрополит - човјек молитве

29.08.2022. 08:31
0
ИЗВОР: srna.rs

Његова светост патријарх српски Порфирије поручио је синоћ да је блаженопочивши митрополит Амфилохије био човјек молитве и велики теолог нашег времена који је обиљежио вијек у коме је живио.

Патријарх је, у оквиру светковања великог празника - Успења пресвете Богородице и храмовске славе манастира Савина, у програму под називом "Ђедов сабор", учествовао у промоцији изабраних дјела блаженопочившег митрополита Амфилохија и обиљежавању јубилеја - 30 година рада и постојања Информативно-издавачке установе "Светогора".

Патријарх Порфирије се у свом излагању осврнуо на снажну личност митрополита Амфилохија, али и на његов пресудни значај у његовој одлуци да као студент археологије упише Богословски факултет.

- Блаженопочивши митрополит Амфилохије је толико познат, не само овде у Црној Гори, него где год живи наш верни народ, али и изван граница наше цркве, у читавом православљу. Не само да је познат, већ је личност која је оставила толико дубог траг с краја 20. и почетком 21. века, да готово да нема православног хришћанина који је прочитао макар неколико страница из предања наше цркве из духовности из теологије наше цркве, а да није чуо за њега - рекао је патријарх.

Патријарх српски је рекло да се о митрополиту Амфилохију не зна само у оквирима православне цркве већ и изван, међу другим хришћанским деноминацијама, међу Муслиманима, међу Јеврејима, и онима који не вјерују у Бога.

- Али баш због тога што је митрополит Амфилохије орао дубоку бразду на просторима Црне Горе, на плану читавог православља, готово и да немамо што да кажемо, а да ће бити ново - рекао је патријарх.

Његова светост је, између осталог, рекао да се у личности митрополита Амфилохија открива светоотачка синтагма која гласи - "Ако хоћеш да будеш истински теолог онда се истински моли. Ако се истински молиш онда си истински теолог".

Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Јоаникије рекао је да је блаженопочивши митрополит Амфилохије био духовни вођа са великим ауторитетом, духовни отац за своју Цркву, за Христа, за своја духовна чеда.

Он је истакао да је митроплит Амфилохије имао дар од Бога да све што благослови, траје, живи и доноси плодове.

- Био је човјек стваралац у правом смислу те ријечи, обдарен бројним талентима, човјек великог духовног искуства, молитвености - рекао је митроплит Јоаникије.

Он је нагласио да је стваралачки дар митроплита Амфилохија био јединствен и да је дјеловао у више праваца.

- Само вечерас је пред нама 30 томова његових изабраних дјела, а тек треба радити на његовим сабраним дјелима. Али, наш блаженопочивши митрополит није само у својим дјелима, већ чини се још више у архипастирском труду - рекао је митрополит Јоаникије.

Он је истакао да је и Издавачка кућа Митрополије црногорско проморске "Светигора", кроз три деценије, дала бројне плодове не само у издаваштву већ и огроман допринос у мисионарском дјеловању Цркве у Црној Гори и шире.

- Тај благослов је добио отац Радомир Никчевић, који је потпомогнут молитвама и уз огроман труд, дао животу `Светигоре` највећи допринос - рекао је митрополит Јоаникије.

Један од оснивача "Светигоре", протојереј Радомир Никчевић захвалио је патријарху Порфирију што је присуством увеличао обиљежавање 640 година од оснивања Херцег Новог, чиме је, како је рекао, показао поштовање премао осталим великим јубилејима, обиљеженим на Тргу од ћирилице.

Оне је, говорећи о изабраним дјелима митрополита Амфилохија, скренуо пажњу на само један сегмент од 40 књига као "круну рада Светигоре".

Ријеч је у хришћанству веома важна, поручио је Никчевић, јер Бог који не говори не би био Бог који ствара.

Промоцији су присуствовали и њихова преосвештенства епископи далматински Никодим, захумско-херцеговачки и приморски Димитрије, топлички и изабрани шабачки Јеротеј, високопреподобни игуман савински јеромонах Макарије, свештенство, монаштво и многобројни вјерни народ.

Коментари 0
Повезане вијести
Мошти четири српска светитеља стигле у Храм Светог Саве Мошти четири српска светитеља стигле у Храм Светог Саве
Патријарх Порфирије: Вера нам открива шта је исправан живот Патријарх Порфирије: Вера нам открива шта је исправан живот
Патријарх Порфирије: Кроз пост се у нама открива прави човек Патријарх Порфирије: Кроз пост се у нама открива прави човек
Најчитаније
  • Програм прославе славе Храма Светог Василија Острошког
    17h 5m
    0
  • Мошти четири српска светитеља стигле у Храм Светог Саве
    7h 1m
    0
  • Нерадни дан у Српској
    18h 52m
    0
  • Велики успјех нашег тенисера Николе Голијанина
    14h 32m
    0
  • Дан побједе над фашизмом и Дан Европе
    17h 52m
    0