Пет навика које убрзавају метаболизам

23.02.2024. 20:05
0
ИЗВОР: nezavisne.com

На метаболизам утичу године, пол, фактори средине као што су температура средине у којој особа живи, ендокрина функција, физичка активност, здравствено стање, али и психичка стања, као што је присуство стреса.

Уколико редовно вјежбате и здраво се храните, а не губите тежину у овом случају, оно што се дешава може бити скривено у начину на који метаболизам функционише.

Шта је метаболизам?

Метаболизам је процес којим се различита храна коју организам конзумира разлаже на мање молекуле и елементе које организам апсорбује и служи његовим различитим потребама. Базални метаболизам је енергија коју тијело троши у мировању.

Постоји 5 навика у исхрани које ће убрзати ваш метаболизам.

Једите протеине у сваком оброку и ужини

Конзумирање богатог извора протеина уз сваки оброк и ужину може повећати број калорија које сагоријевате у мировању (сагорјевате више калорија варећи протеине), дајући вашем метаболизму значајан подстицај. Јаја за доручак, јогурт за ужину, пилетина поподне, мало лососа увече, примјери су како да унесете протеине у свој дан.

Не дозволите да прође много сати без јела

Метаболизам мора бити будан, а не "лијен". Да би се то догодило, морате јести свака 3 сата. То су 3 главна оброка и 2 ужине. На овај начин ваше тијело ће почети да сагорјева више калорија.

Немојте јести прекасно увече

Ако ноћу добијете жудњу за храном и желите да поједете све што је у фрижидеру, онда дефинитивно имате лошу навику у исхрани. Конзумирање хране непосредно прије спавања ће пореметити ваш сан и изазвати проблеме са варењем, жгаравицу, рефлукс итд. Идеално је да једете најмање два сата прије спавања.

Бирајте зачињену храну

Капсаицин је једињење које се налази у паприци и одговорно је за осјећај пецкања у устима који можете осјетити након конзумирања зачињене хране. Укључите чили папричице у своја јела или додајте љути сос у омиљена јела да бисте убрзали метаболизам.

Смањите унос алкохола

Прекомјерна конзумација алкохола може утицати на квалитет сна, што може нарушити метаболизам. Такође повећава вјероватноћу дехидрације и утиче на функционисање кључних органа, као што је јетра. Ријетко пијте алкохол и избјегавајте пића која садрже додатни шећер. Женама је најбоље да не пију више од једног пића дневно, а мушкарцима два, преноси Магазин Новости.

Коментари 0
Повезане вијести
Тихи знакови који указују да је ваше тијело можда у проблему Тихи знакови који указују да је ваше тијело можда у проблему
Кардиолог тврди да ова навика спречава стварање крвних угрушака Кардиолог тврди да ова навика спречава стварање крвних угрушака
Tри симптома запушених крвних судова који могу изазвати инфаркт Tри симптома запушених крвних судова који могу изазвати инфаркт
Најчитаније
  • Реноом из '84. кренули с Јахорине у Париз, продају километре за Милоша
    6h 48m
    3
  • Дан када је убијен Карађорђе – отац модерне српске државе
    16h 47m
    0
  • Земљотрес у БиХ
    8h 23m
    0
  • Ватрогасци из Хан Пијеска спасили мушкарца палог са литице у провалију
    15h 44m
    0
  • Мајдов: Бог одлучује ко ће да буде најбољи, а ми ћемо да дамо све од себе!
    10h 27m
    9