Пет трикова који гарантују бољи сан

27.02.2020. 15:19
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Јасно је као дан колико је сан у току ноћи незамјенљив. Ових пет трикова ће вам помоћи да се изборите са инсомнијом и спавате као беба.

Оставите кућу уредном – Оперите судове и расклоните све ствари на своје мјесто прије одласка на спавање – испоставља се да ће ово за 60% олакшати да утонете у сан. Остављање куће у нереду, повисиће ниво хормона стреса у крви – кортизола. Такође, избјегавајте да једете, учите или читате у кревету у ком спавате – ово мјесто резервишите само за спавање, у мраку.

Охладите се – Да бисте заспали, температура у абдоминалном дијелу тела мора да спадне за 2 степена Целзијусова.  Топао туш пред спавање убрзава овај процес, јер се тијело нагло хлади након овога. Поведите рачуна и о температури собе у којој спавате – осим што би требало да је мрак и тишина у вашој околини, такође, боље се спава ако је соба хладнија. Оптимално 18-22 степена Целзијусова.

Опустите се – Око 23 сата ниво кортизола у крви нагло опада и тијело почиње да отпушта мелатонин. Научници са Оксфорда, такође, савјетују да прије него што заспите замислите планину, опуштајућу и мирну – јер ће таква слика отјерати инсомнију. Пажљиво са маштом – ако сте гледали филм Еверест.

Истрчите трку до краја – Често се дешава да сте послије друге фазе сна спремни за буђење – да вам се то не би десило, трчите послијеподне. Вјежбе за кардиоваскуларни систем стабилизоваће концентрацију кортизола у крви у наредних 10х најмање, што ће значајно умањити шансе да се будите у сред ноћи.

Житарице за бољи сан – Два сата пред одласка у кревет поједите нешто. Храна богата угљеним хидратима убрзаће проток амино-киселине која вас уводи у сан, триптофана, до мозга. Само пажјиво – ако једете непосредно пред одлазак у кревет, то ће вам отежати спавање, а ако још на то и гледате телевизију – ситуација је далеко гора.

Коментари 0
Повезане вијести
Трик помоћу којег ће машина за суђе прати боље Трик помоћу којег ће машина за суђе прати боље
Трикови којима се служе трговци да бисте купили више Трикови којима се служе трговци да бисте купили више
Трикова који ће вам олакшати љетовање са дјецом Трикова који ће вам олакшати љетовање са дјецом
Најчитаније
  • Преминула Вера Гргић
    18h 59m
    0
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    19h 43m
    0
  • Васкрси васкрсле српске војске
    23h 48m
    0
  • Срећно и Богом благословљено Христово васкрсење – Христос васкрсе!
    23h 52m
    2
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    9h 19m
    0