Pet trikova koji garantuju bolji san

27.02.2020. 15:19
0
IZVOR: nezavisne.com

Jasno je kao dan koliko je san u toku noći nezamjenljiv. Ovih pet trikova će vam pomoći da se izborite sa insomnijom i spavate kao beba.

Ostavite kuću urednom – Operite sudove i rasklonite sve stvari na svoje mjesto prije odlaska na spavanje – ispostavlja se da će ovo za 60% olakšati da utonete u san. Ostavljanje kuće u neredu, povisiće nivo hormona stresa u krvi – kortizola. Takođe, izbjegavajte da jedete, učite ili čitate u krevetu u kom spavate – ovo mjesto rezervišite samo za spavanje, u mraku.

Ohladite se – Da biste zaspali, temperatura u abdominalnom dijelu tela mora da spadne za 2 stepena Celzijusova.  Topao tuš pred spavanje ubrzava ovaj proces, jer se tijelo naglo hladi nakon ovoga. Povedite računa i o temperaturi sobe u kojoj spavate – osim što bi trebalo da je mrak i tišina u vašoj okolini, takođe, bolje se spava ako je soba hladnija. Optimalno 18-22 stepena Celzijusova.

Opustite se – Oko 23 sata nivo kortizola u krvi naglo opada i tijelo počinje da otpušta melatonin. Naučnici sa Oksforda, takođe, savjetuju da prije nego što zaspite zamislite planinu, opuštajuću i mirnu – jer će takva slika otjerati insomniju. Pažljivo sa maštom – ako ste gledali film Everest.

Istrčite trku do kraja – Često se dešava da ste poslije druge faze sna spremni za buđenje – da vam se to ne bi desilo, trčite poslijepodne. Vježbe za kardiovaskularni sistem stabilizovaće koncentraciju kortizola u krvi u narednih 10h najmanje, što će značajno umanjiti šanse da se budite u sred noći.

Žitarice za bolji san – Dva sata pred odlaska u krevet pojedite nešto. Hrana bogata ugljenim hidratima ubrzaće protok amino-kiseline koja vas uvodi u san, triptofana, do mozga. Samo pažjivo – ako jedete neposredno pred odlazak u krevet, to će vam otežati spavanje, a ako još na to i gledate televiziju – situacija je daleko gora.

Komentari 0
Povezane vijesti
Trik pomoću kojeg će mašina za suđe prati bolje Trik pomoću kojeg će mašina za suđe prati bolje
Trikovi kojima se služe trgovci da biste kupili više Trikovi kojima se služe trgovci da biste kupili više
Trikova koji će vam olakšati ljetovanje sa djecom Trikova koji će vam olakšati ljetovanje sa djecom
Najčitanije
  • Dan kada je otišao Sena - „Kišni čovjek“
    15h 5m
    4
  • Malobrojni izletnici na prvomajskom uranku u Istočnom Novom Sarajevu
    14h 0m
    3
  • Ženu ugrizao poskok dok je čupala mladi luk
    8h 48m
    0
  • Utopio se otac devetoro djece
    9h 54m
    0
  • Međunarodni praznik rada, 1. maj – simbol borbe za bolji i pravedniji svijet
    18h 22m
    0