Пет туристичких дестинација у БиХ међу 100 најбољих на свијету

23.10.2023. 19:30
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Из БиХ је пет туристичких дестинација сврстано међу 100 најбољих у свијету које раде на одрживом развоју туризма, у оквиру пројекта “ЕУ за опоравак бизниса” (У4Бусинесс Рецоверy).

Ријеч је о Требињу, Коњицу, Заштићеном подручју Тишина у општини Шамац у категорији управљање дестинацијом, затим у категорији природа и окружење Споменик природе Скакавац у Сарајеву, а у категорији напредна заједница Босанска Крупа.

Међу 100 најбољих ове дестинације из БиХ изабране су на водећем свјетском догађају “Зелене дестинације - топ 100 прича”, који је протекле седмице одржан у Талину.

Ове године било је укупно 165 пријава које су оцјењивали стручњаци, партнери и координатори из тима “Зелених дестинација”.

Пројекат “ЕУ за опоравак бизниса” суфинансирају ЕУ и Влада Њемачке.

Партнери овог пројекта су стручњаци из компаније “Зелена визија екотурс”, који организују и промовишу успјешне дестинације у земљама западног Балкана, а имали су задатак да раде на припреми дестинација из БиХ за процес зелене сертификације, саопштено је из агенције “Борам”.

Девето издање догађаја у Талину створило је, како се наводи, инспиративну колекцију прича добре праксе одрживих дестинација широм свијета.

На конференцији додјеле наглашено је да ће ова добра пракса бити подијељена са менаџерима, тур-оператерима и посјетиоцима широм свијета како би олакшали размјену знања у туристичком сектору.

Организације за управљање дестинацијама које су сврстане међу 100 најбољих у свијету могу бити примјер другима на који начин су нашли рјешења за изазове и проблеме одрживог туризма, пише у саопштењу.

Коментари 0
Повезане вијести
Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ? Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ?
Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
Земљотрес у БиХ! Земљотрес у БиХ!
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    14h 22m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    13h 6m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    7h 51m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    4h 50m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    4h 56m
    0