Почеле припреме за попис пољопривреде

05.04.2021. 09:21
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Попис пољопривреде у БиХ, први након више од 60 година, требало би да се реализује у јесен 2023. године, а како ствари сада стоје, биће донесен и закон на нивоу БиХ, али он ће обухватити само основна питања, као што су вријеме одржавања пописа, тијела за реализацију, финансирање итд.

Уз закон, биће израђена и заједничка методологија о попису пољопривреде у БиХ, а према плану, до јула ове године требало би да се изради и нацрт упитника и пратећа методологија неопходна за попис.

- То је један од задатака који се спроводе у оквиру пројекта ИПА 2017, тако да имамо и експертску помоћ за реализацију ових активности. У току је формирање оквира за будући попис, тј. анализа пописних кругова, одређивање типологије насељених мјеста, упаривање пољопривредних газдинстава између постојећег адресара породичних газдинстава са регистром министарства пољопривреде - рекли су "Независним" у Републичком заводу за статистику Републике Српске (РЗС РС).

Иначе, пред Савјетом министара БиХ ускоро би требало да се нађе и информација о попису пољопривреде, коју уз договор са ентитетским заводима за статистику треба да изради Агенција за статистику БиХ. Након усвајања информације, Савјет министара БиХ ће донијети одлуку о формирању интерресорне радне групе за израду Акционог плана за припрему, спровођење и дисеминацију резултата пописа пољопривреде у БиХ.

- Према постојећем плану, попис пољопривреде би требало да буде реализован у јесен 2023. године, док би се током 2022. године реализовало пилот истраживање - рекли су у РЗС.

Иако статистичари увјеравају да ће попис бити 2023. године, пољопривредници у то сумњају, наглашавајући да ће се тешко надлежни, поготово у овим околностима, договорити о томе.

- Попис не да је неопходан, он је требало да буде јуче, не 2023. године, него јуче. Нама је попис требао одмах послије рата да знамо на чему смо, овако имамо низ проблема јер не знамо на чему смо. Увијек недостаје вакцина за вакцинацију животиња, маркица за обиљежавање и у овом тренутку ми немамо никаквог бројчаног стања - рекао је за "Независне" Неџад Бићо, предсједник Удружења пољопривредника ФБиХ.

Он каже да пољопривредници не вјерују да ће попис пољопривреде бити одржан 2023. године, јер ће вјероватно и тада "нешто фалити" или паре или стручњаци, а можда и нешто треће, јер све што се ради у БиХ у вези с пољопривредом, ради се да не дође до договора.

Подсјећања ради, Босна и Херцеговина тренутно је једина земља у Европи која још није урадила попис пољопривреде. Посљедњи пут то је у БиХ урађено 1960. године иако је пракса да се то ради сваких десет година. У складу са препорукама Свјетске агенције за храну, пописи пољопривреде у свијету треба да се планирају у периоду од 2019. до 2021. године, што је већина земаља и урадила.

Сам попис подразумијева попис комплетног обрадивог земљишта, крупне стоке, перади и свих домаћих животиња, као и механизације, радне снаге, објеката за узгој животиња, складиштење производа...

Коментари 0
Повезане вијести
Неопходно заштитити осјетљиве биљне усјеве због ниске температуре Неопходно заштитити осјетљиве биљне усјеве због ниске температуре
Временске прилике успораваће пољопривредне радове Временске прилике успораваће пољопривредне радове
На пољопривредном симпозијуму 680 радова из 80 земаља На пољопривредном симпозијуму 680 радова из 80 земаља
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    18h 41m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    17h 37m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    17h 41m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    14h 34m
    1
  • Четрнаестогодишњи Милош са уживањем се брине о породичном имању
    16h 31m
    0