Полиција у Сарајеву кажњава возаче тротинета који возе тротоаром

19.07.2022. 11:01
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Полицајци у Сарајеву почели су новчано кажњавати возаче електричних тротинета који се крећу тротоаром.

Kако сазнајемо возачима се издају прекршајни налози односно новчане казне у износу од 50 КМ.

– Забрањује се кретање бицикала, мопеда и електричних балансирајућих пријевозних средстава на површинама које су намијењене за кретање пјешака – наводи се у измјењеном Закону у уређењу саобраћаја на подручју Кантона Сарајево.

Из МУП Кантона Сарајево за Кликс су потврдили да, према измијењеном закону, издају новчане казне у горе наведеном износу.

– Лице које управља електричним балансирајућим превозним средством и за кретање користи тротоар намијењен кретању пјешака, крши прекршај из члана 37. став 5 Закона о уређењу саобраћаја на подручју КС те се истом може изрећи новчана казна у износу од 50 до 250 КМ – рекли су нам.

С друге стране, електричним тротинетима је дозвољено кретање бициклистичким стазама и бициклистичким тракама, али и коловозном траком.

Уколико не постоји бициклистичка стаза, возачима тротинета је дозвољено кретање цестом. Закон каже да је дозвољено кретање коловозом у ширини од највише једног метра од десне ивице коловоза.

– Возач бицикла и возач мопеда ако је покретан снагом возача дужни су да се крећу што ближе десној ивици коловоза, а ако постоји бициклистичка стаза, по бициклистичкој стази, односно стази – наводи се у државном закону који још увијек “не препознаје” тротинете.

Ово би могло изазвати проблеме на цестама те створити додатне гужве и угрозити сигурност путника обзиром да се у Сарајеву бициклистичке стазе не протежу комплетним градом те да ће возачи тротинета бити приморани возити коловозом у неким дијеловима града, преноси Клиx.

Возачима електричних тротинета се савјетује и ношење кацига, првенствено због сигурносних разлога, али и вјероватноће да ће полиција ускоро почети кажњавати и због тога.

Прошле седмице је, због све већег броја електричних тротинета у Кантону Сарајеву и не постојање јасних законских оквира, кантонални министар саобраћаја Аднан Штета поднио иницијативу за регулисање кретања овог превозног средства Министарству промета и комуникација БиХ.

Коментари 0
Повезане вијести
Митрополит Хризостом сутра служи вечерње у Саборном храму Митрополит Хризостом сутра служи вечерње у Саборном храму
Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
Шеховац: Зашто се не изгласава резолуција о геноциду над Србима у Сарајеву? Шеховац: Зашто се не изгласава резолуција о геноциду над Србима у Сарајеву?
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    10h 17m
    11
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    9h 1m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    3h 46m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    21h 28m
    0
  • У Неуму упецан најопаснији морски пас Јадрана
    23h 47m
    0