Политичке странке "извукле" из буџета 335 милиона КМ

16.04.2022. 20:09
0
ИЗВОР: nezavisne.com

На рачунима парламентарних политичких странака у БиХ, од 2004. године до данас, завршило је више од 335 милиона марака из буџета са свих нивоа власти, а они који прате њихов рад и ситуацију на терену упозоравају да је у великој мјери тај новац узалуд бачен.

Податке о годишњим приходима странака, и то само по основу прилива из буџета јер оне имају и друге изворе финансирања, од чланарина до прилога физичких и правних лица, објелоданила је Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ у петак у информацији о планираним и исплаћеним средствима политичким субјектима у 2021. години из свих буџета у БиХ.

Закон о финансирању политичких странака прописује да се странке могу финансирати из буџета БиХ, ентитетских буџета, кантоналних те буџета Брчко дистрикта, али и других јединица локалне управе и самоуправе.

На захтјев ЦИК-а податке о уплатама током прошле године није доставило пет општина - Равно, Пале-ФБиХ, Котор Варош, Вишеград и Источни Стари Град, али јесу остали.

Слика

Фото: katera.news

- За финансирање политичких субјеката у 2021. години планирано је 19,35 милиона КМ, а исплаћено 18,85 милиона - потврђено је у ЦИК-у БиХ, гдје су додали да према расположивим подацима 28 локалних заједница није издвојило средства за финансирање странака у прошлој години.

Упоредни преглед буџетских издвајања за политичке субјекте од 2004. до 2021. године показује да је у том периоду, из буџета са свих нивоа власти у БиХ, на њихове рачуне стигло 335,7 милиона КМ.

На годишњем нивоу су се, према показатељима, ти износи кретали од 13,2 до 23,7 милиона КМ.

- Буџетска издвајања су од 2004. до 2008. године константно расла, од 2009. до 2012. је било осцилација, а 2013. године исплата је пала за око 12 одсто, да би поново расла до 2020. Издвајања из буџета политичким субјектима у 2021. години већа су за 17,6 одсто у односу на издвајања годину раније - пише у извјештају ЦИК-а.

Члан Стратешког одбора “Коалиције под лупом” и предсједник Форума грађана Тузла Вехид Шехић, на питање да ли је толики новац оправдан и да ли је потребно наставити ту праксу, каже да је најбољи одговор на то поглед на стање у БиХ у цјелини.

- У скупштинама се често намећу теме које нису никако у интересу грађана. Сигурно је да странке нису оправдале новац који им је редовно, без обзира на кризе, стизао на рачуне. Али код нас је политика специјално занимање и искључиво материјално корисно за оне који се њоме баве, тако да не треба ни да чуди откуд корупција, непоштене изборне кампање. У позадини свега је чињеница да у БиХ нема поштења и владавине права - истакао је Шехић за “Глас” и додао да странке више стварају атмосферу несигурности, страха него што дају допринос стварању правне, економски стабилне земље.

Највише новца завршило је на рачунима водећих партија у Републици Српској и ФБиХ, међу којима су СНСД, СДА, HДЗ БиХ и други.

Коментари 0
Повезане вијести
Усвојен буџет институција БиХ за 2023. годину Усвојен буџет институција БиХ за 2023. годину
Представнички дом усвојио буџет БиХ за 2023. годину Представнички дом усвојио буџет БиХ за 2023. годину
Наљепнице за регистрацију дупло скупље због "стручне" институције Наљепнице за регистрацију дупло скупље због "стручне" институције
Најчитаније
  • Позив бабице један од најљепших, најхуманијих и најодговорнијих позива
    20h 58m
    6
  • У саобраћајној несрећи погинуло дијете
    2h 59m
    0
  • Сахрана попа Жуће у порти Храма Светог великомученика Георгија у Миљевићима
    5h 39m
    1
  • Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину
    2h 32m
    0
  • У ријеци Бојани пронађено тијело још једне дјевојчице
    17h 28m
    0