Поништена еколошка дозвола за мХЕ „Слапи“ на Касиндолској ријеци

17.09.2021. 10:12
4
ИЗВОР: Катера

Саопштење неформалне групе грађана "Стоп изградњи мХЕ на Касиндолској ријеци" поводом пресуде Окружног суда у Бањалуци, којом се поништава еколошка дозвола за мХЕ "Слапи" на Касиндолској ријеци, односно за трећу планирану мХЕ на тој ријеци, преносимо у цјелости.

" Окружни суд у Бањалуци је донио пресуду којом се поништава еколошка дозвола за градњу мХЕ "Слапи" на Касиндолској ријеци. Окружни суд у Бањалуци уважио је тужбу Ресурсног Аархус центра којом је истакнуто да је прекршен закон приликом издавања претходне еколошке дозволе за ову мХЕ. Према пресуди, Министарство просторног уређења, грађевинарства и екологије Републике Српске је дужно да у року од 30 дана донесе нови управни акт уважавајући правно схватање суда и примједбе суда у погледу поступка.

Ова пресуда је стигла у право вријеме и за нас представља још једну ВЕЛИКУ побједу над неправилностима и незаконитостима у случају изградње три мХЕ на Касиндолској ријеци. Управо док чекамо одлуку Врховног суда на основу упућене жалбе Министарства просторног уређења, грађевинарства и екологије Српске на првостепену одлуку Окружног суда у Бањалуци у случају поништења еколошке дозволе за мХЕ Самар, добили смо још једну потврду да су наше сумње оправдане, наводи се у саопштењу.

- Очекујемо од свих надлежних институција да све наредне одлуке доносе у складу са овом пресудом те поштујући законе и прописе. Ми смо се већ обраћали Министарству просторног уређења, грађевинарства и екологије и Комисији за концесије те их сада и јавно позивамо да нам одговоре и да закажу састанке како бисмо их упознали са стварним стањем натерену - истиче Сара Тушевљак, представница неформалне групе грађана Стоп изградњи мХЕ на Касиндолској ријеци.

Подсјећамо, већ неколико мјесеци водимо борбу за заустављање изградње три мини хидроелектране на Касиндолској ријеци због незаконитости и процедуралних пропуста. Упркос евидентном лошем стању животне средине на терену, у септембру прошле године Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске ипак је издало Рјешења којима се обнављају еколошке дозволе за мале хидроелектране ‘’Подивич’’, ‘’Слапи’’ и ‘’Самар’’.

Након тога, Окружни суд у Бањалуци је донио пресуду којом се поништава еколошка дозвола за градњу мХЕ Самар након чега су заустављени радови на изградњи те мХЕ."

Коментари 4
  • Generic placeholder image
    Neven 04.07.2022. 14:48
    Konačno dobra vijest da se stane na put samovolji i alavosti investora ovih MHE. Oni bi se lagano a sigurno bogatili od protoka rijeke zarobljene u cijevi, a flora i fauna neka strada. Bezobrazluku i gramzivosti pojedinaca nikad kraja. Teški egoisti koji misle kratkoročno kako što brže napuniti svoje džepove a za ekologiju i narod nije ih briga.
  • Generic placeholder image
    Bobi 17.09.2021. 17:31
    Bravo!
  • Generic placeholder image
    Боби 17.09.2021. 14:25
    Браво!
  • Generic placeholder image
    Bobby 17.09.2021. 14:24
    Bravo!
Повезане вијести
Службена иницијатива за сазивање Сабора Републике Српске Службена иницијатива за сазивање Сабора Републике Српске
Замућена вода на подручју Трнова Замућена вода на подручју Трнова
Огласила се београдска школа у којој је тинејџерка посјекла ученика и наставницу Огласила се београдска школа у којој је тинејџерка посјекла ученика и наставницу
Најчитаније
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    20h 0m
    3
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    21h 5m
    4
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    14h 48m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    15h 54m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    11h 2m
    0