Поништена грађевинска дозвола за мХЕ “Самар” (ФОТО)

30.12.2021. 18:35
0
ИЗВОР: Катера

Окружни суд у Бањалуци донио је пресуду којом се поништава грађевинска дозвола за мХЕ “Самар” на Касиндолској ријеци. Према пресуди, Министарство просторног уређења, грађевинарства и екологије РС је дужно да у року од 30 дана донесе нови управни акт уважавајући правно схватање суда и примједбе суда у погледу поступка.

Сара Тушевљак, представник неформалне групе грађана Стоп изградњи мХЕ на Касиндолској ријеци истакла је да је ово велика побједа којом завршавају ову годину.

-  Ово је четврта пресуда Окружног суда у Бања Луци у овој години, која је пресуђена у нашу корист, односно којом се поништавају управни акти надлежног Министарства. Хвала свима који су вјеровали у оно што смо причали и на шта смо указивали, ово је побједа свих нас! Позивамо надлежно Министарство да овај пут донесе одлуку у складу да донесеном пресудом и заустави нелегалну градњу мХЕ Самар на Касиндолској ријеци - истиче она.

Окружни суд у Бањалуци уважио је тужбу Ресурсног Аархус центра којом је истакнуто да су прекршени закони, али и Устав Републике Српске те донио овакву пресуду.

Емина Вељовић, извршна директорица Удружења “Ресурсни Аархус центар у БиХ”, које води правну борбу у случају изградње три мХЕ на Касиндолској ријеци истиче да је суд још једном потврдио оно што грађани Источног Сарајева од почетка тврде.

- Планирање ни градња МХЕ "Самар"  на Касиндолској ријеци није законски утемељена, штавише, представља грубо кршење различитих прописа из области заштите животне средине, те адекватног учешћа јавности у смислу одредби Аархуске конвенције. Поздрављам све грађане који храбро и истрајно  бране ову ријеку на терену јер заштитом животне средине штите права свих нас на здрав и достојанствен живот – рекла је она.

На срећу свих грађана који се боре за заштиту Касиндолске ријеке, суд својом пресудом указује на значај очувања животне средине управо кроз испуњавање свих законом прописаних услова и процедура, истакли су из ове неформалне групе.

Слика

Подсјећамо, већ нешто више од годину дана водимо борбу за заустављање изградње три мини хидроелектране на Касиндолској ријеци због незаконитости и процедуралних пропуста. Упркос евидентном лошем стању животне средине на терену, у септембру прошле године Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске ипак је издало Рјешења којима се обнављају еколошке дозволе за мале хидроелектране ‘’Подивич’’, ‘’Слапи’’ и ‘’Самар’’, које су у току ове године пресудама Окружног суда у Бања Луци поништене. Упркос томе, радови на изградњи мХЕ “Самар” су настављени.

Коментари 0
Повезане вијести
За обљубу малољетне ћерке седам година затвора За обљубу малољетне ћерке седам година затвора
Смањена казна осуђеном за обљубу три дјевојчице Смањена казна осуђеном за обљубу три дјевојчице
Бањалучанки двије године затвора: Сипала помоћнику директора отров у кафу Бањалучанки двије године затвора: Сипала помоћнику директора отров у кафу
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    5h 49m
    9
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    4h 33m
    0
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    20h 46m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    17h 0m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    21h 52m
    0