Поново се отвара истрага о смрти Пабла Неруде

20.02.2024. 19:52
0
ИЗВОР: srna.rs

Чиле ће још једном покушати да разријеши мистерију смрти пјесника и нобеловца Пабла Неруде, за кога многи верују да је отрован током диктатуре Аугуста Пиночеа, саопштио је у суд у тој земљи.

Апелациони суд је наложио поновно отварање истраге о смрти Неруде, који је био истакнути члан чилеанске Комунистичке партије када је војни диктатор Аугусто Пиноче преузео власт 1973. године.

Суд је у саопштењу навео да "истрага није исцрпљена јер постоје прецизне процедуре које се могу провести ради разјашњавања чињеница", пренио је АФП.

Неруда се припремао да побјегне у егзил у Мексико да би одатле предводио отпор против Пиночеовог режима, али је умро у болници само 12 дана након пуча.

Власти су тада тврдиле да је Неруда /69/ умро од рака простате.

Истрага о узроку Нерудине смрти почела је 2011. године, када је Мануел Араја, његов возач и лични асистент, изјавио да је пјеснику дата мистериозна инјекција у груди непосредно прије него што је умро.

Араја је умро у јуну прошле године, у 77. години.

Група чилеанских и међународних стручњака је 2017. године закључила да Неруда није умро од рака, али је рекла да не може да утврди шта је био узрок смрти.

Научни панел који је истраживао Нерудину смрт прошле године такође није могао да утврди да ли је он био отрован, иако је у његовом систему открио опасне бактерије које изазивају ботулизам.

Коментари 0
Повезане вијести
Погинуо бивши чилеански предсједник Пинера Погинуо бивши чилеански предсједник Пинера
Велики пожари однијели 131 живот Велики пожари однијели 131 живот
Тужна прича о дјевојчици Инка која ће заувијек остати млада (ФОТО) Тужна прича о дјевојчици Инка која ће заувијек остати млада (ФОТО)
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    14h 13m
    9
  • Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
    14h 27m
    0
  • Сутра празник Цвијети
    14h 19m
    0
  • Данас Лазарева субота и Врбица
    16h 44m
    0
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    5h 8m
    0