Послодавци у РС за праксу врбују и студенте

14.10.2019. 10:32
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Након што је дуално образовање уведено у средње школе у Републици Српској, послодавци кажу да се већ дуже вријеме залажу да се практична настава у компанијама уведе и за све студенте.

Саша Тривић, потпредсједник Уније удружења послодаваца РС, нагласио је за "Независне" да су послодавци већ одавно предлагали и покушали направити сарадњу, како би студенти обављали праксу у њиховим предузећима.

-Нисмо примијетили интересовање факултета да неко из тих установа посјећује предузећа и тражи гдје би студенти могли обављати праксу. Било би веома значајно да се то покрене и код нас. То би било од највеће користи студентима, а и послодавцима, јер би могли упознати своје потенцијалне будуће раднике-, сматра Тривић.

Бранко Блануша, декан Електротехничког факултета у Бањалуци, сматра да је студентска пракса неопходна за повезивање студената и послодаваца, као и за упознавање студената са реалним радним окружењем.

-То је нешто што би системски требало бити ријешено на нивоу Универзитета и оквирно регулисано кроз одговарајући правни акт, уважавајући специфичности различитих студија и потреба за тим кадром на тржишту-, истакао је Блануша за "Независне".

Како наводи, када се ради о овом факултету, ситуација је, у вези с питањем праксе, веома повољна, јер су инжењери који изађу из ове високообразовне институције врло тражени на тржишту, а многи студенти, како каже, имају и стипендије компанија у току студија.

-На Електротехничком факултету, у оквиру наставних планова и програма, као предмет у 4. години студија имамо стручну праксу, која носи 6 ЕЦТС бодова. Она се изводи према Правилнику о стручној пракси-, појаснио је Блануша те додао да се пракса изводи у компанијама и институцијама са којима Факултет има склопљене уговоре о стручној пракси или друге врсте уговора који обухватају стручну праксу.

Како истиче, студент има обавезу да на пракси проведе 150 радних сати, а у току праксе води се дневник стручне праксе, који прати ментор задужен за студента на стручној пракси.

-У многим случајевима, управо они који су били на пракси запослили су се у тим компанијама-, закључио је Блануша.

Зоран Васиљевић, продекан за наставу на Правном факултету Универзитета у Бањалуци, нагласио је да је дуално образовање нешто што је апсолутно пожељно и што се већ практикује у све већој мјери.

-То се на Правном факултету већ примјењује и код нас је то већ заживјело. Имамо практичну наставу, доводимо судије из судова, правнике из привреде, наше студенте шаљемо у привредне субјекте и саме студентске организације помажу у томе-, рекао је Васиљевић за "Независне" и додао да организације студената имају уговоре са низом адвокатских канцеларија, са уставним судом у Бањалуци, Правобранилаштвом, са банкама, као и са многим институцијама.

Немања Бабић, предсједник Уније студената РС, казао је да ова унија тежи ка томе да што више студената на Универзитету у Бањалуци има праксу.

-Неки студенти на Универзитету у Бањалуци већ имају праксу, али ми, као унија, тежимо да обезбиједимо што више практичне наставе за студенте-, истакао је Бабић.

Према његовим ријечима, на одређеним факултетима апсолвенти и студенти четврте године већ дуже вријеме обављају праксу.

И у Министарству за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво РС истичу да се дуално образовање намеће као модел и у високом образовању те да је то концепт који се разматра.

-Дуално образовање, као дио система образовања у којем се кроз теорију и вјежбе у настави и учење кроз рад код одговарајућег послодавца изграђују знања, вјештине, способности и ставови у складу са стандардом квалификације и планом и програмом наставе, тема је која се у складу с актуелним трендовима у образовању и потребама тржишта рада у Републици Српској намеће као модел и у високом образовању-, истичу у Министарству. Како наводе, то је концепт који се разматра, али коначна рјешења и даљи стратешки кораци биће дати, односно предузети само ако сви релевантни актери овог концепта буду задовољни.

Коментари 0
Повезане вијести
Пракса за ученике Средњошколског центар „Источна Илиџа“ у Болници „Србија“ Пракса за ученике Средњошколског центар „Источна Илиџа“ у Болници „Србија“
Пракса за ученике ЈУ Средњошколски центар "Источна Илиџа" у Болници „Србија“ Пракса за ученике ЈУ Средњошколски центар "Источна Илиџа" у Болници „Србија“
М:тел и ове године лансира свој програм стручне праксе за студенте М:тел и ове године лансира свој програм стручне праксе за студенте
Најчитаније
  • Ухапшено лице из Источног Новог Сарајева код којег је пронађен кокаин
    14h 55m
    0
  • Жене не могу у затвор у Војковићима
    20h 10m
    0
  • Мајдову потврђена суспензија: Џудиста из Источног Сарајева није кажњен само због тога што се прекрстио
    9h 38m
    2
  • Тата у бијелој кочији дочекао маму и бебу испред породилишта
    11h 38m
    3
  • Двојац пао због крађе, у њиховим кућама пронађен арсенал оружја
    17h 56m
    0