Послодавци умјесто забране траже ограничење извоза брикета и пелета

17.06.2022. 19:43
0
ИЗВОР: capital.ba

Одлука о забрани извоза одређених шумских дрвних сортимената, огревног дрвета и производа од дрвета може да произведе огроман проблем домаћим произвођачима брикета и пелета који имају уговорне обавезе, и који ће због овакве одлуке да трпе озбиљне посљедице, саопштено је данас из Уније удружења послодаваца Републике Српске.

Послодавци су упозорили да тржиште производње пелета у Републици Српској није довољно велико нагашавајући да ће се, у случају примјене одлуке, коју је ове седмице донио Савјет министара БиХ, дио произвођача пелета суочити са додатним проблемом због великог броја ангажованих радника и транспортних средстава, а штету би трпјели и превозници.

- Такође, брикет се готово ни не пласира на домаћем тржишту, и уколико се проведе забрана извоза биће потребно много капацитета за његово складиштење. Стога захтијевамо од Савјета министара БиХ да се поменута одлука измијени увођењем ограничења извоза тако да послодавци ипак могу извршити уговорне обавезе из претходног периода. То би се могло учинити, на примјер, тако да се сваком извознику пелета или брикета у текућој години омогући извоз исте количине производа коју је извезао претходне године, јер би на тај начин било довољно робе и за домаће тржиште - истиче се у саопштењу.

Подсјећамо, Савјет министара БиХ је у сриједу донио одлуку о забрани извоза шумских дрвних сортимената, огрева и других производа од дрвета, међу којима и пелета.

Ријеч је о привременој забрани која ће трајати 90 дана, с тим да је остављена могућност да она буде продужена са циљем да се заштити домаћа привреда и заустави даље дивљање цијена.

Иначе, власт у Федерацији БиХ тражила је да се само забрани извоз пелета и огрева, док су из Републике Српске њихову иницијативу условили забраном извоза обловине.

 

 

 

 

Коментари 0
Повезане вијести
Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ? Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ?
Појачан саобраћај на више граничних прелаза Појачан саобраћај на више граничних прелаза
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    15h 1m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    13h 45m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    8h 30m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    5h 29m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    5h 35m
    0