Потражња за производима дрвопрерађивача смањена и до 40 одсто

15.03.2021. 19:25
0
ИЗВОР: СРНА

Бране Витомир из Удружења дрвопрерађивача “Романија-Соколац” рекао је Срни да се пандемија вируса корона веома негативно рефлектује на производњу у области дрвопрераде и да је потражња за њиховим производима смањена за 30 до 40 одсто.

Витомир, који је власник дрвопрерађивачког предузећа “Жарсон”, нагласио је да пандемијска неизвјесност кочи потенцијалне улагаче, чак и оне склоне ризику, тако да је све мање инвестирања у нову градњу, што доводи дрвопрерађиваче до ивице рентабилности.

- Смањена је потражња производа дрвопрерађивачких капацитета за 30 до 40 одсто, а додатни проблем је неповољна епидемиолошка ситуација, због које велики број радника одсуствује са посла, било да се лијече или су под здравственим надзором, што довољно говори о утицају пандемије на наше пословање - рекао је Витомир.

Подршка свакој акцији којом се уводи ред у пословање

Он је истакао да дрвопрерађивачи, било да су регистровани као занатско-предузетничке радње или привредна друштва, редовно измирују обавезе и да веома често помажу друштвене, културне и спортске активности у својим заједницама.

Витомир је рекао да се невоље у пословању дрвопрерађивача, узроковане епидемијом вируса корона, неће моћи превазићи додјелом појединачне помоћи у мањем броју случајева од ресорног министарства, поготово у времену неизвјесности када мало ко планира већа улагања, проширење и унапређење производње.

Он рјешење за излазак из тешке ситуације види у могућности повољних кредита код комерцијалних банака уз гаранцију Републике Српске, што дрвопрерађиваче не би оптеретило високим каматама и гурало у веће проблеме.

На подручју општине Соколац има око 35 дрвопрерађивачких капацитета који дјелују као занатски предузетници и око 25 који послују као предузећа.

 

Коментари 0
Повезане вијести
На Ђурђевдан ка манастиру Острог крећу 33 ходочасника На Ђурђевдан ка манастиру Острог крећу 33 ходочасника
Ходочасници из Сокоца на Ђурђевдан полазе на петнаесто поклоњење моштима Светог Василија Острошког Ходочасници из Сокоца на Ђурђевдан полазе на петнаесто поклоњење моштима Светог Василија О...
Митрополит Хризостом: Припрема за радосни тренутак побједе Митрополит Хризостом: Припрема за радосни тренутак побједе
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    15h 11m
    0
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    6h 9m
    10
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    14h 35m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    12h 50m
    12
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    14h 29m
    0