Потврђена прва пресуда за мобинг у УИО БиХ

11.02.2023. 10:03
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

УИО БиХ вршила је мобинг над царинским службеником Љубомиром Влајинићем из Козарске Дубице премјештајући га с једног на друго радно мјесто пуних пет година.

Апелационо вијеће Суда БиХ потврдило је тако прву пресуду за мобинг у УИО БиХ, институцији за коју се већ годинама наводи да врши мобинг над већим бројем својих радника, који се, нажалост, због страха од отказа не усуђују тужити послодавца.

Ипак, царински службеник из Козарске Дубице пробио је лед и доказао да оно што су му годинама радили послодавци није било у складу са законом, нити са интерним актима које је донијела тужена страна.

Институција изнад закона

У правоснажној пресуди, која би могла бити увод у многобројне поступке против УИО БиХ у наредном периоду, наводи се између осталог, да је Влајинић од августа 2016. до августа 2021. премјештан и на неусловне граничне прелазе, гдје није било ни основних услова за рад.

Осим деградирања, Влајинићу је било озбиљно угрожено и здравље.

Предраг Хербез, адвокат Љубомира Влајинића, изјавио је за Српскаинфо да је Влајинић исказао храброст и на Суду БиХ доказао да је над њим вршен мобинг.

– Сви знају да се над службеницима УИО БиХ већ годинама врши мобинг, али из страха од отказа или премјештаја на друга радна мјеста службеници немају храбрости да траже правду. Љубомир Влајинић је био храбар да јавно и пред Судом БиХ укаже на мобинг – рекао је адвокат Хербез.

Слика

Фото: srpskainfo.com

Додаје како је УИО БиХ од свога оснивања институција изнад закона.

– У овој пресуди Суд БиХ и сада Апелационо вијеће Суда БиХ показали су висок степен професионалне одговорности, савјесно и брижљиво су цијенили како материјалне, тако и објективне доказе и донијели једину могућу пресуду – рекао је адвокат Хербез.

Нарушено здравље

Љубомир Влајинић је тако постао први службеник који је пред Судом БиХ добио УИО БиХ по тужби због вишегодишњег мобинга.

Влајинић је био један од цариника са високом стручном спремом који су остваривали изузетне резултате, након чега је његова пословна каријера кренула низбрдо.

Радника који је имао запажене резултате у свом послу, факултетску диплому, шефови су између осталог слали на граничне прелазе Хукића Брдо и Ужљебић, гдје није било ни основних услова за рад.

Овај цариник и његови резултати очигледно нису одговарали појединцима, који су га у више наврата и дужи низ година премјештали на различита радна мјеста, а нека су била удаљена и 100 километара од породичне куће.

Посебно отежавајућа околност на страни УИО БиХ била је што је Влајинићу, поред тога што је деградиран, озбиљно нарушено и здравље.

Суд БиХ је у својој пресуди констатовао да је Влајинић од октобра 2015. до јуна 2018, након Бањалуке, премјештан у Градишку, Градину, Козарску Дубицу, неусловне прелазе Ужљебић, прелаз Хукића Брдо, те Аеродром Маховљани.

Игнорисали препоруке Омбудсмана

Суд БиХ је утврдио и да се Влајинић у критичном периоду борио правним путем против неправде, те да су његове тужбе против донесених рјешења о премјештају биле уважене, али се УИО на њих није обазирала.

У цијели случај био је укључен и Омбудсман БиХ, који је констатовао да по закону привремени премјештај траје три мјесеца, док је у случају Влајинића он трајао више година.

Омбудсман је дао препоруку директору УИО БиХ да Влајинићу да радно мјесто које је у складу са његовом ВСС и дугогодишњим радним искуством, али ни то није помогло да се исправи неправда.

Након свега, Влајинић је поднио тужбу Суду БиХ.

Суд је поред осталог, констатовао и да је Влајинић био нормалног радног, здравственог и социјалног статуса и функционисања прије октобра 2015. године, након чега су услиједиле године агоније.

Суд је одредио да је УИО БиХ дужна Влајинићу исплатити 6.000 марака на име нематеријалне штете. Износ ће бити и до два пута већи, када се урачунају и затезне камате.

Прогон почео након магистрирања

У одговору на тужбу Љубомира Влајинића, УИО БиХ је негирала да је вршен мобинг, а да су премјештаји били у складу са интерним прописима. Правобранилаштво БиХ, које је заступало УИО, тврдило је како је Влајинић у спорном периоду поднио само двије тужбе, које је одбацио Одбор државне службе за жалбе. Истовремено, УИО БиХ је тврдила да је Влајинић све вријеме премјештан на радна мјеста вишег ранга него што је био распоређен претходним рјешењем?!

Међутим, Суд БиХ није поклонио вјеру оваквим наводима Правобранилаштва БиХ и одбацио их је у цјелости. На суду је, између осталог, изведен и доказ из којег се јасно видјело да је прогон службеника УИО БиХ услиједио након што је магистрирао, након чега је премјештан на радна мјеста са лошим условима рада.

Аутор: Никола Морача

Коментари 0
Повезане вијести
Приходи од индиректних пореза 9,727 милијарди КМ Приходи од индиректних пореза 9,727 милијарди КМ
Тегелтија именован за директора УИО Тегелтија именован за директора УИО
Одузета роба вриједна око 360.000 КМ, ухапшено више људи Одузета роба вриједна око 360.000 КМ, ухапшено више људи
Најчитаније
  • Источна Илиџа: Радник фирме проневјерио већу количину новца
    2h 33m
    0
  • Партизан мијења име!
    19h 28m
    4
  • Ухапшен Грузијац због пљачке два милиона марака у Бањалуци
    21h 35m
    3
  • Пале: Узео мотоцикл, није доставио резану грађу у замјену
    2h 40m
    0
  • Дјечији сајам 8. и 9. јуна у Источном Сарајеву
    22h 41m
    0