Потврђено: Болница у Требињу користила индустријски умјесто медицинског кисеоника (ФОТО)

27.09.2021. 22:34
1
ИЗВОР: Катера

 

Прошлог мјесеца Агенција за лијекове БиХ обавијестила је Министарство здравља Републике Српске о кориштењу техничких гасова у Болници Требиње.

Према писању портала Кликс, на ово су се оглушили у Министарству здравља Републике Српске, а министар Ален Шеранић рекао је да све здравствене установе у Републици Српској користе кисеоник исти као онај који се користи у свим клиникама широм Европе и свијета.

Шеранић је због афере "кисеоник" која потреса Републику Српску данас одржао састанак са директорима свих болница у Српској, гдје су разговарали о овом проблему и оптужбама појединих политичара да у болницама није кориштен медицински, него индустријски кисеоник.

Међутим, портал Кликс сазнаје да је Агенција за лијекове БиХ у августу текуће године добила пријаву Transparency International-a да се у болници у Требињу не користи медицински кисеоник, него непречишћени технички гас, који се употребљава у процесу лијечења пацијената на интезивној њези.

Након тога, Агенција за лијекове БиХ је упутила упите, те извршила инспекцијски надзор у фирми која производи и испоручује гас Болници Требиње, те дошла до закључка да то предузеће производи само технички гас, али и да није одговорна што тај гас неко користи у медицинске сврхе.

Према писању Кликса, фирма "Милојевић Гиље Гас" из Бијељине у поступку јавне набавке гасова, у складу са тендерском документацијом, је за потребе Болнице Требиње као "најповољнији понуђач" закључила уговор о "течном кисеонику чистоће 99,95 одсто кисеоника, боца од 40 литара, азот субоксид и угљен диоксид".

  • Слика
  • Слика

Фото: Кликс

- Сектор здравствене инспекције – Одјељење Требиње, обавијестило је Инспекторат Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ да су предметни гасови кориштени у медицинске сврхе, односно да се третирају као лијекови. Кисик се користи као кисеоничка подршка болесницима, а азот субоксид и угљен диоксид за послове дезинфекције операционе сале и послове анестезије - наведено је у допису, преноси портал Кликс.

Влада Републике Српске је након сједнице још више збунила јавност тиме што је издала наредбу ресорном министарству да у сарадњи са Републичком управом за инспекцијске послове и УКЦ Републике Српске у року од 48 сати обезбиједи услугу лабораторије овлаштене за испитивање контроле квалитета кисеоника, у сврху прибављања независне потврде квалитета медицинског кисеоника који се користи у УКЦ Републике Српске.

Нејасно је због чега би се ангажовала лабораторија за испитивање контроле квалитета кисеоника, када је за то надлежна Агенција за лијекове и медицинска средства БиХ, која је једина надлежна у БиХ за овакве послове.

Подсјећамо, градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић покренуо је тужбе против директора УКЦ Републике Српске и директора предузећа "ТГТ Техногас" из Лакташа, бившег министра Станислава Чађа, те данас и против премијера Српске Радована Вишковића и министра здравља Алена Шеранића.

Станивуковић тврди да фирма "ТГТ Техногас" снабдијева УКЦ Републике Српске индустријским кисеоником, те да иста фирма није регистрована као добављач нити произвођач лијекова, односно кисеоника у овом случају.

Као што смо раније писали, а према сазнањима портала Спин инфо, Болницу "Србија" у Источном Сарајеву кисеоником снабдијева спорна фирма "ТГТ Техногас", чији директор је бивши министар унутрашњих послова Републике Српске Станислав Чађо.

Поставља се питање ко снабдијева болнице у Добоју, Зворнику, Фочи и другим градовима, ако су у жижу јавности већ доспјеле спорне набавке у Требињу и Бањалуци.

 

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Paja 27.09.2021. 22:41
    Је тим кисеоником снадбјевају инкубаторе за пријевремено рођену дјецу.
Повезане вијести
Пацијенткињи из Требиња одстранили тумор тежак 16 килограма Пацијенткињи из Требиња одстранили тумор тежак 16 килограма
Болница Требиње уводи неурохируршку операцију кичме Болница Требиње уводи неурохируршку операцију кичме
У Требиње стигао замјенски уређај за PCR тестирање У Требиње стигао замјенски уређај за PCR тестирање
Најчитаније
  • Владо Шипчић – посљедњи четник који је оружану борбу са комунистима водио до 1957. године
    19h 20m
    19
  • ИНТЕРВЈУ: Војислав Војо Чаркић – Легендарни прота Војо
    19h 0m
    1
  • Привремена обустава саобраћаја у Источном Сарајеву
    22h 23m
    0
  • На данашњи дан формирана Војска Републике Српске
    23h 20m
    14
  • Састанак о уређењу и одржавању гробља “Црквице”
    20h 17m
    0