Поврће богато гвожђем, идеално за све оне који не једу месо

07.05.2024. 19:25
0
ИЗВОР: magazin.novosti.rs

Месо и други животињски производи су богати извори гвожђа, што изазива забринутост због недостатка гвожђа код људи који се придржавају вегетаријанске и веганске исхране.

Постоји неколико извора гвожђа у исхрани који могу задовољити ваше потребе за овим племенитим металом, чак и ако не једете месо. А пошто се веганска или вегетаријанска исхрана заснива првенствено на поврћу, можда се питате које поврц́е је најбогатије гвожђем?

Дневне потребе особе за гвожђем варирају у зависности од старости, здравља и да ли је жена трудна или доји. Одраслим женама старости 19-50 година потребно је 18 мг. Након 50 година, већини одраслих је потребно 8 мг. Током трудноће, потребе за гвожђем жене се повећавају на 27 мг дневно.

Постоји разно поврће богато гвожђем које може помоћи вегетаријанцима и веганима да одрже нормалан ниво гвожђа у свом тијелу.

Грашак

Кувани грашак садржи 2,46 мг гвожђа по шољици. Одличан је избор за лагани оброк и такође се добро слаже са другим поврћем. Грашак такође може додати текстуру салати од блитве и шпината богате гвожђем.

Шпинат

Богатији виталним хранљивим материјама од зелене салате и високим садржајем воде, шпинат је укусан и хранљив избор. Нуди 4 мг гвожђа по порцији од 150 г.

Блитва

Блитва је поврће са веома мало калорија, угљених хидрата, шећера и масти, али је истовремено богато влакнима, витаминима, антиоксидансима и наравно гвожђем. Нуди 3,4 мг гвожђа по порцији од 15 г. Покушајте да је помјешате са шпинатом за салату богату гвожђем.

Цвекла

Као и свако поврће, цвекла је пуна хранљивих материја и идеалан је додатак уравнотеженој исхрани. Поред витамина А, Ц и полифенола, порција од 100 г цвекле нуди 1,9 мг гвожђа.

Прокељ

Прокељ има само 40 калорија по порцији, док обезбеђују невјероватну количину хранљивих материја: витамине, минерале, антиоксиданте као и неке протеине. У порцији од 150гр налази се 2,13 мг гвожђа.

Печурке лисичарке

Печурке имају високу хранљиву вриједност. Лисичарка има висок садржај протеина и мало засићених масти, натријума и нема холестерола. Због присуства свих есенцијалних аминокиселина далеко су супериорније од биљних протеина, толико да се приближавају квалитету животињских протеина. Ова нискокалорична посластица нуди 6,94 мг гвожђа по порцији од 200 г.

Коментари 0
Повезане вијести
Рецепт за питу сваштару Рецепт за питу сваштару
Рецепт за пица-мафине Рецепт за пица-мафине
Запечена паста са поврћем и сиром Запечена паста са поврћем и сиром
Најчитаније
  • Жена побиједила пет карцинома и живи без 11 органа
    23h 18m
    2
  • Епископ Николај Велимировић на данашњи дан проглашен светим
    8h 51m
    0
  • Дјевојчица из Црне Горе ухапшена у Аустрији: Планирала терористички напад?
    23h 28m
    2
  • На данашњи дан проглашен Закон о Војсци Српске
    8h 57m
    0
  • Скупштина озваничила одбијање Венс-Овеновог плана
    8h 55m
    0