Правилна исхрана посебно важна у периоду великих врућина

18.07.2023. 21:28
0
ИЗВОР: rtrs.tv

Правилна исхрана посебно је важна за вријеме љетних мјесеци, нарочито у периоду веома високих температура, рекла је за РТРС др Драгана Стојисављевић из Институту за јавно здравство Републике Српске.

Правилном исхраном се спречава претјерано знојење и омогућава надокнада свих губитака тјелесне течности и електролита, уз оптималан енергетски унос, а самим тим обезбијеђено је правилно функционисање организма, успостављање правилног метаболизма и умањени су штетни стресни утицаји љетњих високих температура.

Љети треба тежити лакшим, нискокалоричним намирницама, првенствено воћу и поврћу или мијешаним салатама. С друге стране, риба, бијело месо, производи од интегралног брашна пшенице, интегрална рижа и кукуруз пуно боље одговарају сваком организму.

Осим правилног избора намирница храна коју конзумирамо мора бити и здравствено безбједна како би се спријечила појава болести које се преносе храном, односно тровања храном.

Због повећаног знојења, у врућим љетним данима потребно је уносити што више течности. Течност коју организам губи путем зноја садржи пуно минерала и појединих витамина, најчешће витамина Ц. Како би се избјегла дехидрација, препоручује се што више воде, чајева, сокова без шећера, конзумирање слане супе, чорбе и сл.

Корисно је љети конзумирати млијеко или јогурт.

У љетном периоду због високих температура повећан је и губитак течности из организма, па да не би дошло до дехидрације потребно је пити најмање 1,5 до двије литре течности дневно.

Особама старијим од 65 година савјетује се да често пију течност без обзира на то да ли су жедне, јер организам старих људи има смањене резерве воде због смањеног осјећаја жеђи.

Коментари 0
Повезане вијести
Посна брза чорба Посна брза чорба
Посне суве паприке пуњене кромпиром Посне суве паприке пуњене кромпиром
Посна тортиља са туњевином Посна тортиља са туњевином
Најчитаније
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    23h 18m
    0
  • У уторак испраћај проте Воја Чаркића
    22h 49m
    2
  • Обиљежена крсна слава и Дан општине Источна Илиџа (ФОТО)
    19h 5m
    1
  • Позив бабице један од најљепших, најхуманијих и најодговорнијих позива
    15h 0m
    3
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    23h 12m
    0