Православци дочекују један од најтужнијих Божића у новијој историји

27.12.2019. 10:34
0
ИЗВОР: Srna

Митрополија црногорско-приморска саопштила је, након усвајања Закона о слободи вјероисповијести у црногорском парламенту, да православци у Црној Гори дочекују један од најтужнијих Божића у новијој историји.

-Сву одговорност за посљедице доношења оваквог закона сносе директно посланици који су гласали за његово усвајање, Влада Црне Горе, која га је предложила и предсједник Црне Горе Мило Ђукановић, изазивајући, нарочито хапшењем опозиционих посланика и насиљем према окупљеним грађанима широм наше земље, нечувене диобе и мржњу, те уводећи Црну Гору у ситуацију која никоме добра донијети не може- наводи се у саопштењу из Митрополије.

Из Митрополије подсјећају да је Скупштина Црне Горе ноћас усвојила дискриминаторски и неуставан Закон о слободи вјероисповијести или увјерења и правном положају вјерских заједница, претходно одбивши три амандмана које је преко посланика Демократског фронта доставила Митрополија црногорско-приморска.

У саопштењу се напомиње да су Митрополија црногорско-приморска и остале епархије Српске православне цркве /СПЦ/ имале низ примједби на Приједлог закона, на које им никад није одговорено, а да су синоћ, ради мира и братске слоге, предложили само три.

Из Митрополије наглашавају да су достављени амандмани представљали минимум минимума који је Влади и Скупштини понуђен од Цркве, како би се допринијело смиривању тензија и предуприједиле тешке посљедице које могу настати доношењем оваквог закона.

Црногорска власт је одбијањем ових амандмана, који су, како се наводи, представљали часни излаз за све у овој нечасној работи, у суштини одбила да се о својинско-правним односима расправља пред судовима ове земље у редовним поступцима, у складу са препорукама Венецијанске комисије.

-На тај начин су јасно потврђене сумње да се овај закон, прије и изнад свега, доноси, не да би се обезбиједила слобода вјере већ да би се приступило отимачини имовине СПЦ и тиме почела реализација циља из програма владајуће партије који је прокламовао предсједник те странке и предсједник Црне Горе – стварању/`обнови` нове, државне, подобне и послушне режиму `аутокефалне црногорске православне цркве`- наводи се у саопштењу Митрополије црногорско-приморске.

Посланици Скупштине Црне Горе усвојили су ноћас спорни Закон о слободи вјероисповијести или увјерења и правном статусу вјерских заједница на сједницу током које је забиљежен низ инцидентата, укључујући и хапшења најмање 18 посланика опозиционог Демократског фронта /ДФ/.

Коментари 0
Повезане вијести
Мали Божић: Којим обичајима су се некада обиљежавали Нова година и Васиљевдан? Мали Божић: Којим обичајима су се некада обиљежавали Нова година и Васиљевдан?
Јереј Видак Вујадиновић: Симболика Бадњака Јереј Видак Вујадиновић: Симболика Бадњака
Српска кућа у Мостару каменована на Божић Српска кућа у Мостару каменована на Божић
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    12h 51m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    11h 5m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    8h 55m
    0
  • Република Српска добила нови Изборни закон
    12h 10m
    0
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    6h 53m
    0