Pravoslavci dočekuju jedan od najtužnijih Božića u novijoj istoriji

27.12.2019. 10:34
0
IZVOR: Srna

Mitropolija crnogorsko-primorska saopštila je, nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti u crnogorskom parlamentu, da pravoslavci u Crnoj Gori dočekuju jedan od najtužnijih Božića u novijoj istoriji.

-Svu odgovornost za posljedice donošenja ovakvog zakona snose direktno poslanici koji su glasali za njegovo usvajanje, Vlada Crne Gore, koja ga je predložila i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, izazivajući, naročito hapšenjem opozicionih poslanika i nasiljem prema okupljenim građanima širom naše zemlje, nečuvene diobe i mržnju, te uvodeći Crnu Goru u situaciju koja nikome dobra donijeti ne može- navodi se u saopštenju iz Mitropolije.

Iz Mitropolije podsjećaju da je Skupština Crne Gore noćas usvojila diskriminatorski i neustavan Zakon o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, prethodno odbivši tri amandmana koje je preko poslanika Demokratskog fronta dostavila Mitropolija crnogorsko-primorska.

U saopštenju se napominje da su Mitropolija crnogorsko-primorska i ostale eparhije Srpske pravoslavne crkve /SPC/ imale niz primjedbi na Prijedlog zakona, na koje im nikad nije odgovoreno, a da su sinoć, radi mira i bratske sloge, predložili samo tri.

Iz Mitropolije naglašavaju da su dostavljeni amandmani predstavljali minimum minimuma koji je Vladi i Skupštini ponuđen od Crkve, kako bi se doprinijelo smirivanju tenzija i preduprijedile teške posljedice koje mogu nastati donošenjem ovakvog zakona.

Crnogorska vlast je odbijanjem ovih amandmana, koji su, kako se navodi, predstavljali časni izlaz za sve u ovoj nečasnoj raboti, u suštini odbila da se o svojinsko-pravnim odnosima raspravlja pred sudovima ove zemlje u redovnim postupcima, u skladu sa preporukama Venecijanske komisije.

-Na taj način su jasno potvrđene sumnje da se ovaj zakon, prije i iznad svega, donosi, ne da bi se obezbijedila sloboda vjere već da bi se pristupilo otimačini imovine SPC i time počela realizacija cilja iz programa vladajuće partije koji je proklamovao predsjednik te stranke i predsjednik Crne Gore – stvaranju/`obnovi` nove, državne, podobne i poslušne režimu `autokefalne crnogorske pravoslavne crkve`- navodi se u saopštenju Mitropolije crnogorsko-primorske.

Poslanici Skupštine Crne Gore usvojili su noćas sporni Zakon o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom statusu vjerskih zajednica na sjednicu tokom koje je zabilježen niz incidentata, uključujući i hapšenja najmanje 18 poslanika opozicionog Demokratskog fronta /DF/.

Komentari 0
Povezane vijesti
Mali Božić: Kojim običajima su se nekada obilježavali Nova godina i Vasiljevdan? Mali Božić: Kojim običajima su se nekada obilježavali Nova godina i Vasiljevdan?
Jerej Vidak Vujadinović: Simbolika Badnjaka Jerej Vidak Vujadinović: Simbolika Badnjaka
Srpska kuća u Mostaru kamenovana na Božić Srpska kuća u Mostaru kamenovana na Božić
Najčitanije
  • U paklu Skenderije
    14h 20m
    13
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    13h 4m
    0
  • Saobraćaj u prekidu zbog udesa na putu Foča-Gacko, sedam lica povrijeđeno
    7h 49m
    0
  • NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
    4h 48m
    0
  • Momčilo Gavrić, dječak hrabrog srca u vojničkom odijelu
    4h 54m
    0