Празно остало 599 учионица у Српској

13.03.2023. 09:37
0
ИЗВОР: nezavisne.com

На почетку ове школске године основне школе у Српској похађала су 84.643 ученика, а десет година раније, односно на почетку 2012/2013. било их је 99.025, подаци су Републичког завода за статистику.

Проста математика показује да је Српска за деценију остала без 14.382 основца, а ако узмемо да у једној учионици, по оптимуму, има 24 ђака, то би значило да је празно остало 599 учионица.

Просвјетни радници истичу да се на терену и те како осјети смањен прилив првачића, а што би се, наглашавају, могло одразити и на број потребних учитеља и наставника.

- Ево, моја школа ће изгледа ове године да падне на два одјељења првачића. А било је и по четири, па три. Ако се неколико дјеце однекуд не појави, сада ће пасти на два одјељења - рекао је за "Независне новине" Милорад Надаждин, директор Основне школе "Свети Василије Острошки и Тврдошки" Требиње.

Надаждин, који је и предсједник Актива директора основних школа источне Херцеговине, наглашава да се, дефинитивно, број ученика смањује из године у годину.

- Генерално, то је кључни проблем који би требало демографски рјешавати - упозорава Надаждин.

Да проблеми постоје, слаже се и Драган Гњатић, предсједник Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске.

Истиче да је Синдикат врло забринут због ситуације да је све мањи број уписаних првачића, а онда кроз године и ученика у вишим разредима у основном образовању, па потом и средњем образовању, што се одражава и на високо образовање.

- Та чињеница утиче на број одјељења, а то је обрачунска мјера Министарства просвјете и културе за запошљавање, односно пуне норме свих радника у образовању - навео је Гњатић.

Неспорна је, додаје, чињеница да ученика има све мање, али, како додаје,  просвјетних радника има тачно онолико колико захтијевају прописи Републике Српске и нема ниједног који је технолошки вишак, нити би смио да буде.

Увјерава да ће се Синдикат сигурно борити за свако радно мјесто, за сваког колегу, сваког члана Синдиката, за сваку малу или велику школу, да има статус и да сви радници имају пуне норме и пуне плате.

- А нудимо и одређена рјешења. Препознајемо многе нове обавезе у задњих неколико година, од рада на електронским дневницима до рада у условима короне. Многе нове ствари морамо да радимо и нудимо рјешења надлежним органима да у норму уђу и друге обавезе које радници имају, а нису их имали прије пет, 10 или 15 година. То је неспорна чињеница да учитељ, наставник или професор свој посао носи и кући - рекао је Гњатић за "Независне новине".

Према подацима Републичког завода за статистику, на почетку школске 2022/2023. године основне школе похађала су, дакле, 84.643 ученика, а што је у односу на претходну школску годину мање за 890 ђака, или 1,1 одсто. На почетку текуће школске године у Српској је било тек 9.206 првачића.

Пише: Драгана Сладојевић

Коментари 0
Повезане вијести
Вишковић: Формирати банку Републике Српске Вишковић: Формирати банку Републике Српске
Почела исплата дјечијег додатка и осталих накнада за мај Почела исплата дјечијег додатка и осталих накнада за мај
Ни сладолед не одолијева инфлацији Ни сладолед не одолијева инфлацији
Најчитаније
 • Полиција објавила детаље несреће у којој је погинуо отац шесторо дјеце (ВИДЕО)
  12h 19m
  0
 • Алекса Вукадин ученик генерације Средњошколског центра „Пале“
  14h 38m
  5
 • Утопила се два тинејџера
  2h 50m
  0
 • Прекид електричне енергије у Палама
  15h 37m
  0
 • Прича о једној Дуњи (ФОТО)
  9h 16m
  0