Преминуо бивши премијер Србије и академик Драгутин Зеленовић

27.04.2020. 21:18
0
ИЗВОР: Srna

У Србији је у 92. години преминуо академик Драгутин Зеленовић, један од утемељивача индустријског инжењерства у Србији, први премијер Србије и некадашњи ректор Новосадског универзитета, јавила је Радио-телевизија Војводине.

Зеленовић је рођен 1928. године у Сиригу.

У својој богатој и плодоносној каријери био је редовни професор Факултета техничких наука, ректор Универзитета у Новом Саду, дописни члан Српске академије наука и уметности /САНУ/, редовни професор ЕЦПД Универзитета за мир УНН.

Добитник је Октобарске награде града Новог Сада, Медаље заслуга за народ са сребрним зрацима, Ордена рада и других високих признања.

Као тринаестогодишњи дјечак је преживио страшни злочин мађарске војске у Сиригу у априлу 1941. године.

Након тога, дио породице је избјегао из Сирига у Херцеговину. Оца Милана су убиле усташе и бациле у јаму. Брат Данило је био комуниста, убијен током Другог свјетског рата у околини Аранђеловца у 24. години.

Сестра Даница је погинула у 22. години као партизанка у борби код Купреса, сестра Десанка је погинула у 15. години као жртва италијанског бомбардовања.

Осмочлана породица је из Другог свјетског рата изашла преполовљена, само су мајка Јована и три сина преживјели.

По повратку кући у Бачку, Драгутин је завршио ратом прекинуто основно образовање а затим и средњу Технифку школу у Новом Саду.

Школу резервних официра ВТШ, ПВ и ПВО је завршио као најбољи питомац 4. класе у Рајловцу код Сарајева.

Дипломирао је на Машинском Факултету у Београду 1957. године.

Зеленовић је био изабрани представник САП Војводине у колективном Предсједништву Социјалистичке Федеративне Републике Југославије.

У скупштини је 15. јануара 1991. изабран за предсједника прве Владе Србије, на приједлог Слободана Милошевића, након побједе СПС-а на изборима у децембру 1990. године.

Зеленовић је свој план обнове Србије (најприје изградње путева и пруга) изнио Скупштини, али је тај план био далеко испред свог времена.

Усљед неслагања са предсједником државе у приступу развоју и управљању министарствима, Драгутин Зеленовић је 11. децембра 1991. поднио оставку на мјесто премијера Србије и вратио се својим дужностима на Факултету техничких наука у Новом Саду.

Зеленовић је објавио 26 стручних књига и мноштво радова који су цитирани у земљи и иностранству.

Мјесто и вријеме сахране академика Драгутина Зеленовића биће накнадно објављени.

Коментари 0
Повезане вијести
НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
Утопио се отац деветоро дјеце Утопио се отац деветоро дјеце
Никола Роквић пjешке од Београда до Грчке за обнову дjечије онкологије (ВИДЕО) Никола Роквић пjешке од Београда до Грчке за обнову дjечије онкологије (ВИДЕО)
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    3h 51m
    7
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    2h 47m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    21h 32m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    18h 31m
    0
  • Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
    19h 43m
    0