Преображењска црква у Пофалићима обиљежава крсну славу - Преображење Господње

18.08.2024. 10:01
0
ИЗВОР: srna.rs

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом служиће вечерње у Преображењској цркви у сарајевском насељу Пофалићи поводом крсне славе овог храма – Преображења Господњег.

Вечерње ће бити служено у 19.00 часова, док ће сутра, на Преображење, у 9.00 часова бити служена Света архијерејска литургија, објављено је на интернет страници Митрополије дабробосанске.

- С обзиром да је вријеме Госпојинског поста уприличићемо причешће вјерника, потом славски обред, освештање грожђа, те свечану литију око храма - рекао је Срни старјешина Преображењске цркве протојереј стафрофор Чедомир Ђелмо.

Он је додао да ће након ових церемонија бити одржано цјелодневно народно весеље.

Кумови овогодишње крсне славе храма Светог Преображења Господњег у Пофалићима биће породица Мајмуновић, која дужи низ година кумује и подржава опстанак овог храма.

Празник Преображење у народу се слави и као као прелаз из љета у јесен, односно као дан када се преображавају и гора и вода.

Храм Светог Преображења у Пофалићима освештао је 1940. године тадашњи патријарх српски Гаврило.

Ова црква специфична је по својој архитектури јер је пројекат првобитно био намијењен за изградњу православне цркве у Сплиту и сматра се једном од најљепших православних храмова у Дабробосанској епархији.

Храм је током посљедњег рата у БиХ знатно оштећен, због чега је у етапама вршена његова обнова, али је у посљератном периоду био честа мета напада вандала који у већини случајева нису откривени, па тако ни кажњени. 

Коментари 0
Повезане вијести
На православној цркви у Петрињи осванули усташки графит На православној цркви у Петрињи осванули усташки графит
Вашар у Рогатици окупио велики број људи (ВИДЕО) Вашар у Рогатици окупио велики број људи (ВИДЕО)
Срби уградили дио себе у Храм Преображења Господњег у Пофалићима Срби уградили дио себе у Храм Преображења Господњег у Пофалићима
Најчитаније
  • Ратна стаза Зековића с Романије
    11h 2m
    1
  • Шкипине са Пала стечено знање у Црвеном крсту одвело путем љекара
    9h 44m
    0
  • Због алкохола два пута хапшен возач из Источног Новог Сарајева
    8h 12m
    0
  • Лице из Пала ухапшено због сумње да је починило преваре и утају
    9h 33m
    1
  • Кулина: Све више дјеце има говорно-језичке сметње
    6h 42m
    0