Примања од 2.600 КМ пусти сан за већину породица у Српској

20.07.2021. 18:39
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

За пристојан живот четворочлане породице у Републици Српској, без било каквог луксузуриња, потребно је да два члана мјесечно у просјеку зараде по 1.300 КМ, показује рачуница Савеза синдиката Републике Српске.

Међутим, да је ријеч о пустом сну велике већине радника, потврђује званична статистика, према којој за плату до 1.000 КМ ради више од 180.000 запослених или чак двије трећине укупне радне снаге у Српској.

Према подацима Пореске управе Републике Српске, у марту је у Српској било 271.466 запослених, од чега је за минималац и испод тога радило скоро 35.700 њих.

Највише радника из реалног сектора запослено је у прерађивачкој индустрији и трговини, више од 100.000, у којима су просјечне плате 794, односно 749 КМ.

С друге стране, синдикална потрошачка корпа за четворочлану породицу у Републици Српској кошта 1.930 марака, од чега трошак хране износи 742, док је просјечна плата 981 КМ.

У Савезу синдиката РС наглашавају да, с обзиром на износ ове корпе која, како наглашавају, подразумијева нормалан живот четворочлане породице, многи радници својим примањима не могу да обезбиједе ни прехрамбене артикле.

– Просјечна плата у Српској обезбјеђује тек половину просјечне потрошачке корпе. Знак да се приближавамо неком нормалном животу био би да плата запосленог у просјеку буде 1.300 КМ, односно, да сваки од два радно способна члана у четворочланој породици зарађују толико, те да су им плате редовне, од 1. до 5. у мјесецу. У том случају могла би да се обезбиједи потрошачка корпа и да нешто остане. То су показала сва наша истраживања и екстерна анализа наших истраживања од стране еминентних стручњака економске струке – наглашава за Срспкаинфо предсједница овог савеза Ранка Мишић.

Слика

Фото: Александар Голић

Према њеним ријечима, искључиво повећањем плата и побољшањем услова рада, могао би да се заустави одлазак радника.

– Одлазак радне снаге додатно усложњава цјелокупну економску ситуацију у Српској и манифестује се кроз недостатак радника, односно оних који стварају нову вриједност. То, такође, угрожава и јавне фондове. И послодавци и власт морају да знају да нема повећања стандарда без повећања плата. Нема раста БДП без јачања потрошње. Наш БДП је структуриран тако да значајан удио у њему има управо потрошња. Значи, плате се морају повећати. У овом тренутку већина плата, и просјечна и најнижа, ни близу нису онога што је потреба радника и породица у РС – каже Мишићева.

Подсјетимо, раније истраживање Завода за статистику РС показало је да свако четврто домаћинставо не може сваки други дан на јеловнику да има месни оброк. Око 75 одсто породица у РС не може себи да приушти одлазак на седмодневни одмор једном годишње, док исто толико њих нема уштеђевине да поднесе изненадни трошак од пар стотина КМ.

Стојанка В, трговац из Бањалуке, каже да она и муж, који ради као конобар, мјесечно зараде око 1.600 КМ.

– Имамо једно дијете, које иде у средњу школу. Кад примимо плату поплаћамо режије, а остатак углавном оде за храну или оне свакодневне неизбјежне трошкове. Нема ту никаквог луксузирања. Како би и било, кад су плате годинама исте, а често нешто поскупи. Ми смо још у доброј позицији, јер обоје радимо и нисмо кредитно задужени. Међутим, поражавајуће је да ниједно од нас не зарађује ни близу просјечне плате – истиче саговорница Српскаинфо.

Из Уније удружења послодаваца Републике Српске поручују да су плате у реалном сектору у Српској такве какве јесу, јер имамо ниску технологију, амортизацију, продуктивност, знање.

– Морамо да радимо на подизању квалитета привреде, а док не будемо продавали памет, нећемо имати веће плате. Ми, наиме, наплаћујемо голи рад, а не памет, док, с друге стране, у свијету има физикалисања које је јефтиније него код нас. Нажалост, немамо развојних центара, па радимо за друге. Држава мора да ради на сређивању стања у образовању. Код нас радник, кад се запосли, још двије године учи посао, док у развијеним земљама одмах крене да ради оно за шта се школовао – истиче за Српскаинфо предсједник ове уније Саша Тривић.

Коментари 0
Повезане вијести
Сутра исплата априлских пензија Сутра исплата априлских пензија
„Пронађи ме“ ускоро и у Српској „Пронађи ме“ ускоро и у Српској
Колико је данас тешко стећи нормалне услове за живот Колико је данас тешко стећи нормалне услове за живот
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    13h 22m
    4
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    22h 14m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    16h 5m
    0
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    10h 57m
    4
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    19h 50m
    0