Припремљен приједлог новог наставног плана и програма за основно васпитање и образовање

08.07.2021. 15:07
0
ИЗВОР: СРНА

Влада Републике Српске усвојила је данас Информацију о реализацији активности за провођење реформе у области предшколског, основног и средњег васпитања и образовања у Републици Српској за период од 1. априла до 30. јуна.

Припремљен је приједлог новог наставног плана и програма за основно васпитање и образовање који подразумијева одређене измјене у реализацији васпитно-образовног процеса па ће се од другог разреда изучавати нови наставни предмет "Дигитални свијет", саопштено је из Бироа Владе Српске за односе с јавношћу.

У петом разреду, умјесто изучавања два наставна предмета "Познавање природе" и "Познавање друштва" изучаваће се један наставни предмет "Природа и друштво", а биће и повећан фонд часова физичког васпитања у петом и шестом разреду.

- О овим и другим важним реформским активностима, као што су дигитализација садржаја уџбеника за прву тријаду и уџбеника `Историје` за седми и девети разред, јавност бити благовремено информисана - напомиње се у саопштењу.

У усвојеној Информацији се наводи да је у току израда наставних програма за основно васпитање и образовање за редовну и допунску наставу, наставних програма општеобразовних предмета у средњим школама за други разред за сва занимања у 13 струка.

У току је и израда наставних програма стручних предмета за други разред за сва занимања у 13 струка који су усклађени са стандардима занимања и потребама тржишта рада, наставних програма стручних предмета за први разред за занимања у струци Култура и умјетност, наставних програма за општеобразовне предмете за први разред за занимања у оквиру струке Култура и умјетност.

Влада је задужила Министарство просвјете и културе да настави остваривање мјера и активности утврђених Акционим планом за спровођење реформских процеса у области предшколског, основног и средњег образовања и васпитања. 

Коментари 0
Повезане вијести
Српска за годину дана "изгубила" више мањих општина Српска за годину дана "изгубила" више мањих општина
Већи праг за занатлије или скупље услуге Већи праг за занатлије или скупље услуге
Почела исплата пензија Почела исплата пензија
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    18h 36m
    5
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    16h 11m
    6
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    2h 10m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    21h 19m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    37m
    0