“ПРОИНТЕР” одбрусио Рајку Дукићу: Шта говорити о твојим милионима?

25.04.2020. 22:23
1
ИЗВОР: Агенције

- Рајко Дукић је дигао буну и због одлуке да током пандемије медицински радници у Републици Српској добију по хиљаду марака, јер се тако празни буџет који ми у Бокситу пунимо - наводи се у реакцији Проинтера на Дукићене прозивке и додаје да баш зато што су и он, али и многи други "контровезни бизнисмени" који се "такмиче" у милионским дуговањима према држави /неки су догурали и до 15 милиона КМ/, у сваком тренутку спремни да из рукава извуку `Проинтер`, ваља их подсјетити да је, што се њих тиче, ћутање злато”.

Како преносе агенције, компанија “Проинтер ИТСС” саопштила је да је за пет година постојања донирала милионска средства, да запошљава више од стотину стручњака са натпросјечним платама, али да нема коме није пало на памет да их окриви за све и свашта, чак и за вирус корона за шта је “посебно надахнут милићки бизнисмен Рајко Дукић”.

- Није тајна да се многи одавно такмиче ко ће сочнији наслов у медијима измислити и од чињеница изабрати само оно што његовом шефу или, боље читајте – финансијеру одговара или све то само претворити у лажи. Инспирација свих тих `забринутих и поштених` да нам на леђа сада натоваре и вирус корона, за шта је посебно надахнут милићки бизнисмен Рајко Дукић, ипак задире у сферу научне фантастике - поручили су из “Проинтера”.

Из ове комапније наводе да шта год да се /у/радило, колико год да се постигло, коме год да се помогло, “`Проинтер` је у њиховим сценаријима представљен као “недодирљив”, али у исто вријеме идеалан за медијска и остала поткусуривања”.

У тако осмишљеном представљању чији су епилог најчешће били потпуно неосмишљени напади, “Проинтер” напомиње да компанија никад није поменута у контексту свог учинка, друштвено-одговорног пословања и врло конкретно исказане бриге и реализоване помоћи за појединца.

- И нисмо се нарочито љутили због тога, али смо мислили да та `маштовитост` неће баш толико прећи границу - наглашавају из “Проинтера”.

Истиче се да је компанија у својих пет година донирала милионска средства која многе компаније у те сврхе нису дале ни за 20 година постојања, те наводе стипендије студентима од којих су неки стигли до Сорбоне и спортиста који су стигли на престижна такмичења, до спонзорства бројних научних, пословних, спортских и културних манифестација које су биле на корист широј друштвеној заједници.

Помоћ за социјално угрожене, како напомињу, никада нису хтјели посебно да истичу, па кажу да неће ни сада.

- У тренутку избијања пандемије вируса корона донирали смо и значајна средства здравственим установама и активно се укључили у све видове помоћи грађанима, а сагледавајући економске посљедице пандемије покренућемо и пројекат помоћи микробизнисима у Републици Српској - додаје се у саопштењу, које преноси СРНА.

“Проинтер”, како напомињу, у овом тренутку запошљава више од стотину стручњака разних профила са натпросјечним платама, а конкурси су им константно отворени за све оне који желе да се опробају у ИТ сектору, да уче и развијају своје потенцијале.

Од првог дана до данас, додају, све обавезе према радницима и држави уредно су и у року измириване, без дана закашњења и без марке дуговања.

- Код нас радници не добијају дио плате у коверти, што је за нашу конкуренцију, која често стоји иза текстова који се појављују у јавности, и даље уобичајена појава. И нико их не пита зашто краду државу и радницима сутра ускраћују право на поштену пензију, иако су годинама уназад имали монопол у ИТ сектору и згрнули стотине милиона марака - напомињу из “Проинтера”.

Наглашава се да у милионе који су спочитавани компанији “Проинтер”, “који су били су и остали окосница свих антипроинтеровских текстова и тв прилога, никада се није завирило до краја”.

- У приказу – `Проинтер` је опет добио посао, никада се није ушло у анализу поменутог посла ни што му се законитост не може оспорити, његов значај за ширу заједницу, ни његов финални производ. Тај производ, нарочито његов квалитет никада и нису оспорени, у смислу аргументоване и стручне анализе која би доказала да тај и такав производ није био од користи и није имао своју сврху и употребну вриједност - наводи се у саопштењу.

Још мање је било значајно, напомињу, што је у питању домаћа компанија која овдје храни породице и развија информационе технологије “чије постојање је у будућности скоро једина гаранција да не останемо земља јефтине радне снаге која на крају заврши на градилиштима развијеног запада”.

У низу сличних оптужби и напада, додаје се, “Проинтеру” се ових дана спочитава и што је као члан, а не носилац конзорцијума био најповољнији понуђач у пројекту избора стручне институције за техничке прегледе возила у Републици Српској.

- Осим чињенице да наша компанија није главни носилац посла, већ је то Центар за аутомобилско инжењерство, која је сваки пут пренебрегнута, нико од забринуто-заинтересованих за тај пројекат није упитао да ли ће, шта и на који начин финални производ тог пројекта побољшати у области техничког прегледа о чијем значају не треба посебно говорити и колико су возачи и коме до сада плаћали за исту услугу - наводи се у саопштењу.

Зато је најважније, истичу, било ставити “Проинтер” “у први план и измислити цифру од 20 милиона КМ, а занемарити чињеницу да за те намјене толико новца неће бити потрошено ни за десет година”.

- Напротив, баш за тих 20 милиона ухватио се власник и предсједник компаније `Бокист` из Милића, о чијим милионима је беспредметно говорити. Рајко Дукић чак их назива средствима Владе које ће, према њему, изгледа одмах да добије `Проинтер`. Модерно је да нас блате, па је и Дукић одлучио да нас ципелари - наводе из комапније “Проинтер”.

У овој компанији истичу да је, колико год им таква врста комуникације није својствена, немогуће оћутати на прозивке човјека “чије ће руковођење компанијом и бројним повезаним фирмама у Милићима остати упамћено по досад неупамћеним потезима према запосленима”, а посљедњи у низу “потеза за памћење” је, како додају, кориштење актуелне ситуације за забрану прослављања крсне славе за чије је кршење запријећено суспензијом.

- Не обраћа Дукић пажњу на закон и да радник има право два дана на плаћено одсуство баш за крсну славу, односно вјерски празник по избору. Изгледа да ни инспекција није довољно обратила пажњу на његову јавно окачену одлуку - напомињу из “Проинтера”.

Запосленима се у Дукићевим фирмама, како истичу, “пријетило и раније – уколико дају отказ због одласка на рад у иностранство, отказ ће добити и чланови њихових породица, уколико 30 одсто плате не потроше у оквиру компаније, тај дио плате добиће у боновима, уколико су пушачи, плата ће им бити смањена за вријеме које су провели на паузи”.

- Први човјек `Боксита` посебно је остао упамћен по томе што је своје запослене послао на полиграф, сумњајући да одају пословне тајне, по наредби да радници током љетњих мјесеци треба да прочитају његове четири књиге, након чега је организовано и `пропитивање` и по историјској тужби против омбудсмана због њиховог извјештаја о кршењу људских и радних права у компанији `Боксит` - указали из компаније “Проинтер”.

Даље се наводи да ће “мимо тих бравура, иза Рајка Дукића остати низ пословних контроверзи, попут бројних повезаних фирми које ведре и облаче у Милићима, његова `буна` и `кукњава` кад год му неки посао зашкрипи и кад му, као по правилу, сви постану за нешто криви.

- Иза Дукића и `Боксита` који се хвали поштењем у овом тренутку остало је више од пола милиона марака неизмирених пореских обавеза, као и сумње да љекари из специјалистичке болнице `Боксит` плате добијају у ковертама и на руке. Радницима своје компаније је брже-боље већ за март смањио плате за 30 одсто - навели су из “Проинтера”.

Како се даље додаје “упркос томе, Рајко Дукић је дигао буну и због одлуке да током пандемије медицински радници у Републици Српској добију по хиљаду марака, јер се тако празни буџет који `ми у Бокситу пунимо`”.

- И баш зато што су и он, али и многи други `контровезни бизнисмени` који се `такмиче” у милионским дуговањима према држави /неки су догурали и до 15 милиона КМ/, у сваком тренутку спремни да из рукава извуку `Проинтер`, ваља их подсјетити да је, што се њих тиче, ћутање злато - напомињу из “Проинтера”.

Из ове компаније су додали да “неке медије ваља подсјетити да ћутање какво све чешће практикују није злато, посебно оне који су се испод жита дали у `рекеташке походе` и сакупљање апанажа за необјављивање текстова, а све то док се јавности представљају као /прво/борци за истину и правду.

- То што нама није пало на памет да будемо дио те приче очигледно је и повод и разлог да им будемо `вјечна` занимација. Све заједно још једном ваља подсјетити да је компанија `Проинтер ИТСС` годинама улагала и улаже у развој ИТ сектора на овом простору, освајање глобалних технологија, развој људских потенцијала и кадра који ће својим знањем и умијећем моћи да буде конкурентан на свим меридијанима - наглашавају из ове комапније.

Њихова визија, како истичу, да постану модерно друштво можда ће се још дуже вријеме косити са ситним шићарџијама и онима којима је креда и табла граница.

- Зато смо увијек спремни да све своје производе покажемо, прикажемо и образложимо свима који буду хтјели, смјели и умјели да питају - поручили су из “Проинтера”.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Sanja 26.04.2020. 06:11
    Smecari jedni lopovski. Da imate malo morala ćutali bi i jedni i drugi. Sto ne napravi firmu neki IT strucnjak i dobije sve te poslove? Zato sto mu tata nije Mile ronhil. Dole Vlada, smjena svlasti odma. Hocemo mlade i postene kadrove
Повезане вијести
Зора Видовић обезбиједила “Проинтеру” нове милионе од коцке Зора Видовић обезбиједила “Проинтеру” нове милионе од коцке
Тривић: Додик преко страначких фирми извлачи на стотине милиона КМ Тривић: Додик преко страначких фирми извлачи на стотине милиона КМ
Апликација за праћење цијена горива у процесу израде већ двије године Апликација за праћење цијена горива у процесу израде већ двије године
Најчитаније
  • Слани мафини
    8h 0m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    9h 55m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    7h 49m
    0
  • Оштар одговор Мајдова надлежнима након суспензије: Цитирао Ђоковића, поменуо двојицу судија
    20h 58m
    3
  • Група ходочасника са Романије кренула на поклоњење Чајничкој Красници
    9h 8m
    0