Први Научно-истраживачки центар за дигиталне иновацијe на ЕТФ-у у Источном Сарајеву

19.10.2023. 17:17
0
ИЗВОР: katera.news

На Електротехничком факултету у Источном Сарајеву биће основан Научно-истраживачки центар за дигиталне иновације на Електротехничком факултету.

Научно-наставно вијеће Електротехничког факултета данашњим усвајањем Елабората започело је процес оснивања овог центра са стратешким фокусом на дигиталну пољопривреду и коришћење ИКТ у заштити животне средине.

Ради се о првом субјекту ове врсте у држави, којим се отварају нове могућнности за развој како Универзитета у Источном Сарајеву и његових организационих јединица, тако и привреде, цивилног друштва, те органа јавне управе.

- Оснивањем центра улази се у вишу фазу већ започетих активности у области примјене дигиталних технологија у пољопривреди и заштити животне средине које реализују истраживачи са Електотехничког факултета у сарадњи са Пољопривредним факултетом и вањским корисницима - навели су са Електротехничког факултета у Источном Сарајеву.

Из сета циљева будућег центра видљиво је да се ради о својеврсној платформи која ће допринијети јачању свијести и компетенција у области примјене дигиталних технологија у пољопривреди и заштити животне средине код студената, академског особља и спољних корисника.

- Кроз подршку иновацијама и предузетништву, ојачаће се сарадња високог образовања са привредом и окружењем. С обзиром на стратешки фокус, центар ће подстаћи интердисциплинаран приступ истраживању. Четири су кључне области у којима ће се реализовати активности центра, гдје ће се осим едукативних и научно-страживачких, спроводити активности подршке иновацијама и предузетништву, те промоција и подизање свијести о бенефитима које доноси употреба дигиталних технологија у пољоприовреди и заштити животне средине, наводи се у саопштењу.

Нако завршетка процедуре оснивања на универзитетским органима, слиједи успостављање органа центра, опремање кроз SMART Erasmus Plus пројекат и отпочињање са радом.

Коментари 0
Повезане вијести
Млади иноватори Матеј Влашки и Марко Поповић освојили златну награду на ИНОСТ-у младих Млади иноватори Матеј Влашки и Марко Поповић освојили златну награду на ИНОСТ-у младих
Вељко Вулетић - Легенда ЕТФ-а Универзитета у Источном Сарајеву Вељко Вулетић - Легенда ЕТФ-а Универзитета у Источном Сарајеву
ЕТФ наградио побједнике такмичења у изради мобилних апликација (ФОТО) ЕТФ наградио побједнике такмичења у изради мобилних апликација (ФОТО)
Најчитаније
 • Сјећање на Предрага Пекија Ласицу: Човјек побједничког кова
  4h 42m
  6
 • Преврнуо се рингишпил, има повријеђених
  16h 53m
  0
 • Збринута четири дјетета повријеђена у превртању рингишпила
  16h 8m
  2
 • Покренута истрага против странке Раме Исака
  16h 46m
  6
 • Суд БиХ одбио жалбу СНСД-а: Гласачки листић ПДП важећи
  20h 32m
  1