Први Научно-истраживачки центар за дигиталне иновацијe на ЕТФ-у у Источном Сарајеву

19.10.2023. 17:17
0
ИЗВОР: katera.news

На Електротехничком факултету у Источном Сарајеву биће основан Научно-истраживачки центар за дигиталне иновације на Електротехничком факултету.

Научно-наставно вијеће Електротехничког факултета данашњим усвајањем Елабората започело је процес оснивања овог центра са стратешким фокусом на дигиталну пољопривреду и коришћење ИКТ у заштити животне средине.

Ради се о првом субјекту ове врсте у држави, којим се отварају нове могућнности за развој како Универзитета у Источном Сарајеву и његових организационих јединица, тако и привреде, цивилног друштва, те органа јавне управе.

- Оснивањем центра улази се у вишу фазу већ започетих активности у области примјене дигиталних технологија у пољопривреди и заштити животне средине које реализују истраживачи са Електотехничког факултета у сарадњи са Пољопривредним факултетом и вањским корисницима - навели су са Електротехничког факултета у Источном Сарајеву.

Из сета циљева будућег центра видљиво је да се ради о својеврсној платформи која ће допринијети јачању свијести и компетенција у области примјене дигиталних технологија у пољопривреди и заштити животне средине код студената, академског особља и спољних корисника.

- Кроз подршку иновацијама и предузетништву, ојачаће се сарадња високог образовања са привредом и окружењем. С обзиром на стратешки фокус, центар ће подстаћи интердисциплинаран приступ истраживању. Четири су кључне области у којима ће се реализовати активности центра, гдје ће се осим едукативних и научно-страживачких, спроводити активности подршке иновацијама и предузетништву, те промоција и подизање свијести о бенефитима које доноси употреба дигиталних технологија у пољоприовреди и заштити животне средине, наводи се у саопштењу.

Нако завршетка процедуре оснивања на универзитетским органима, слиједи успостављање органа центра, опремање кроз SMART Erasmus Plus пројекат и отпочињање са радом.

Коментари 0
Повезане вијести
Дан отворених врата на Електротехничком факултету у Источном Сарајеву (ФОТО) Дан отворених врата на Електротехничком факултету у Источном Сарајеву (ФОТО)
Научноистраживачки рад Максимовићеве међународно признат Научноистраживачки рад Максимовићеве међународно признат
Завршен програм цјеложивотног учења на Електротехничком факултету у Источном Сарајеву (ФОТО) Завршен програм цјеложивотног учења на Електротехничком факултету у Источном Сарајеву (ФОТО)
Најчитаније
 • Пјесма о дјевојчици Вели - цвијећем дочекала црногорску војску и због тога убијена (ФОТО)
  3h 25m
  1
 • Неустрашиви машиновођа Војин Никитовић
  12h 8m
  0
 • Катић најавио могућност оснивања Дома здравља у Источној Илиџи?
  9h 47m
  3
 • Хапшење због спида у Источној Илиџи
  10h 58m
  0
 • Полицијска акција у Сарајеву: Претреси и хапшења због дроге, пронађено оружје и муниција
  8h 13m
  1