Prvi Naučno-istraživački centar za digitalne inovacije na ETF-u u Istočnom Sarajevu

19.10.2023. 17:17
0
IZVOR: katera.news

Na Elektrotehničkom fakultetu u Istočnom Sarajevu biće osnovan Naučno-istraživački centar za digitalne inovacije na Elektrotehničkom fakultetu.

Naučno-nastavno vijeće Elektrotehničkog fakulteta današnjim usvajanjem Elaborata započelo je proces osnivanja ovog centra sa strateškim fokusom na digitalnu poljoprivredu i korišćenje IKT u zaštiti životne sredine.

Radi se o prvom subjektu ove vrste u državi, kojim se otvaraju nove mogućnnosti za razvoj kako Univerziteta u Istočnom Sarajevu i njegovih organizacionih jedinica, tako i privrede, civilnog društva, te organa javne uprave.

- Osnivanjem centra ulazi se u višu fazu već započetih aktivnosti u oblasti primjene digitalnih tehnologija u poljoprivredi i zaštiti životne sredine koje realizuju istraživači sa Elektotehničkog fakulteta u saradnji sa Poljoprivrednim fakultetom i vanjskim korisnicima - naveli su sa Elektrotehničkog fakulteta u Istočnom Sarajevu.

Iz seta ciljeva budućeg centra vidljivo je da se radi o svojevrsnoj platformi koja će doprinijeti jačanju svijesti i kompetencija u oblasti primjene digitalnih tehnologija u poljoprivredi i zaštiti životne sredine kod studenata, akademskog osoblja i spoljnih korisnika.

- Kroz podršku inovacijama i preduzetništvu, ojačaće se saradnja visokog obrazovanja sa privredom i okruženjem. S obzirom na strateški fokus, centar će podstaći interdisciplinaran pristup istraživanju. Četiri su ključne oblasti u kojima će se realizovati aktivnosti centra, gdje će se osim edukativnih i naučno-straživačkih, sprovoditi aktivnosti podrške inovacijama i preduzetništvu, te promocija i podizanje svijesti o benefitima koje donosi upotreba digitalnih tehnologija u poljopriovredi i zaštiti životne sredine, navodi se u saopštenju.

Nako završetka procedure osnivanja na univerzitetskim organima, slijedi uspostavljanje organa centra, opremanje kroz SMART Erasmus Plus projekat i otpočinjanje sa radom.

Komentari 0
Povezane vijesti
Veljko Vuletić - Legenda ETF-a Univerziteta u Istočnom Sarajevu Veljko Vuletić - Legenda ETF-a Univerziteta u Istočnom Sarajevu
ETF nagradio pobjednike takmičenja u izradi mobilnih aplikacija (FOTO) ETF nagradio pobjednike takmičenja u izradi mobilnih aplikacija (FOTO)
Dan otvorenih vrata na Elektrotehničkom fakultetu u Istočnom Sarajevu (FOTO) Dan otvorenih vrata na Elektrotehničkom fakultetu u Istočnom Sarajevu (FOTO)
Najčitanije
 • Mirnom šetnjom u Dobrovoljačkoj ulici obilježene 32 godine od zločina
  18h 9m
  15
 • Danas obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
  20h 58m
  0
 • Meteorolozi upozorili: Pripremite se za snijeg večeras
  10h 59m
  0
 • U toku potraga za nestalim Miodragom Cvanićem
  16h 45m
  0
 • Žena poginula u direktnom sudaru kod Doboja
  10h 53m
  0