Прво пробно приказивање филма о Микију Маусу прије 94 године

15.05.2022. 14:04
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Један од најпрепознатљивијих ликова, уједно и најпознатија анимирана животиња - Мики Маус деценијама је симбол поп-културе. Иако многи сматрају да је свјетлост дана угледао 19. септембра 1928. године у Њујорку, када је приказан "Parobrod Willie", истина је да се Мики први пут појавио у остварењу "Луди авион".

Наиме, филм "Луди авион" је кратки нијеми анимирани филм који је пробно приказан публици 15. маја 1928, али дистрибутери нису били одушевљени те због тога није пуштен у јавност. Међутим, након што је "Steamboat Willie" постао велики хит, овај анимирани филм је коначно објављен као четврти филм о Микију Маусу, али тек 1929. године.

Радња филма се одвија тако што Мики покушава управљати авионом како би имитирао Чарлса Линдберга. Након што направи властити авион, прави симулацију лета како би осигурао да је сигуран за лет, али то не успијева, те авион остаје уништен. Користећи остатке свог авиона за стварање другог, он замоли младу дјевојку - миша Мини да му се придружи на првом лету након што му она дарује потковицу за срећу. Они лете изван контроле док се дешавају немогуће ситуације.

У једном тренутку крава Кларабел накратко "вози" летјелицу. Након што врати контролу над авионом, више пута покушава пољубити Мини... Напокон то и успијева, и то на кварно, те Мини ошамари Микија те изађе из авиона користећи своју блузу умјесто падобрана.

Мики тада губи контролу над авионом и на крају се забија у стабло. Након што су се приземљили Мини одјури одбијајући га, а Мики тада бијесно баци потковицу за срећу коју му је она дала. Потковица попут бумеранга облијеће око стабла, погоди га, зазвони око његовог врата и нокаутира га. То узрокује да звијезде лете према екрану, а једна од звијезда испуњава екран, завршавајући филм.

Током једног путовања у Њујорк Дизни је замислио своју најпознатију креацију, коју је изворно назвао Мортимер, али га је на приједлог супруге касније назвао Мики Маус. Ауторство над Микијем Маусом одавно је предмет расправе и постоје неки истраживачи који сугеришу да је творац најпознатијег миша био Аб Ајверкс.

"Пароброд Вили":

Иако се први пут појавио у цртаном филму "Луди авион", Мики Маус се службено први пут на малим екранима појавио у цртаном филму "Пароброд Вили", једном од првих звучних анимираних филмова, 18. новембра 1928. У то вријеме филмски студији су и даље производили нијеме филмове, али "Дизни" је прихватио звук и од тог тренутка подигао стандарде снимања.

Осамнаести новембар 1928. године, када је приказан "Пароброд Вили", води се као Микијев рођендан. Филм почиње тако што Мики управља овим паробродом уз ријеку, срећно звиждућући мелодију пјесме "Пароброд Вили". Потом повлачи уже и свирне у три бродске пиштаљке. Иза Микија долази капетан Даба, који га граби за торзо и стаје иза кормила.

  • Занимљивости:
  • Аб Ејверкс је самостално, својом руком, нацртао овај цртани филм.
  • У овом филму Мики није носио своје чувене ципеле и рукавице.
  • Током луде вожње Мики се умало сударио с аутомобилом, у којем се налазио мачак сличан Феликсу.
  • Радња цртаног филма је кориштена за први Микијев стрип "Изгубљен на пустом острву".

 

Коментари 0
Повезане вијести
Дизни најавио промоцију LGBT заједнице у цртаним филмовима Дизни најавио промоцију LGBT заједнице у цртаним филмовима
Најчитаније
  • Данас обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    7h 18m
    0
  • Мирном шетњом у Добровољачкој улици обиљежене 32 године од злочина
    4h 29m
    3
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    20h 15m
    0
  • Мушкарац се запалио испред суда (ВИДЕО)
    18h 37m
    0
  • У понедјељак обиљежавање Дана одбране Илиџе
    20h 51m
    3