Пшеница јефтинија, пекарски производи скупљи

12.09.2023. 09:39
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Иако је откупна цијена пшенице ове године знатно јефтинија, цијена брашна и пекарских производа није нижа. Док млинари шуте, пекари се правдају трошковима радне снаге. Пољопривредници кажу, најгоре прође онај ко нешто произведе.

Откупна цијена пшенице у млиновима ове године кретала се од 30 до 35 пфенига, односно колико кошта у просјеку једна кифла у пекари.

Због лошег квалитета рода, многи пољопривредници нису успјели достићи ни тих 30 пфенига по килограму пшенице које дају млинари.

- Једна кифла кошта као килограм пшенице. За 60 марака добијеш 100 кг брашна. Око 400 и нешто хљебова се прави од 100 кг брашна -  истиче пољопривредник Петар Драгојловић за БХРТ.

Уз то, још чекају исплату обећаних подстицаја на локалном и ентитетском нивоу.

- Држава је дала 500 КМ по хектару, то је у реду, обећала 5 пфенига, то нема. Општина обећала 10 пфенига, то нема. То кад дате од неколико пута, нема ништа од тога - наводи Драгојловић.

Пекари кажу да на цијену пшенице никако не могу да утичу, те да су и они у незавидној ситуацији, јер због високих трошкова радне снаге не могу да снизе цијене кифли, хљеба и других пецива.

- Сви прешутно заобилазимо млинаре који су ти који врше откуп пшенице, они врше прераду брашна и у то калкулишу трошкове и своју добит, ми узимамо брашно од млинара на цијену коју они формирају. Највећи проценат односи се на радну снагу - каже Раденко Пелемиш, предсједник Удружења пекара регије Бијељина.

Од млинара нисмо успјели добити одговор на питање како је откупна цијена једног килограма пшенице сведена на цијену кифле. Пред камере нису жељели, а ријетки који су се јавили на телефон рекли су да у то нису упућени. На крају, у бермудском троуглу без кривца пекар – млинар – пољопривредник, највише губе потрошачи.

Због лошег приноса пшенице, процјене су да ће домаће тржиште зависити од увозне пшенице, а то у коначници значи и даље повећање цијене хљеба и пекарских производа за крајње потрошаче, али и одустајање пољопривредника од нове производње, извјештава БХРТ.

Коментари 0
Повезане вијести
Бијели хљеб у Српској може да кошта највише 1,9 КМ Бијели хљеб у Српској може да кошта највише 1,9 КМ
Без договора о нижој цијени хљеба Без договора о нижој цијени хљеба
Килограм пшенице јефтинији од кифле у пекари Килограм пшенице јефтинији од кифле у пекари
Најчитаније
  • Илиџанци – највеће жртве и најбољи борци Републике Српске (ФОТО)
    10h 54m
    3
  • Група ходочасника из Сокоца стигла у Никшић
    11h 26m
    0
  • Полицајац убоден ножем!
    6h 37m
    0
  • Ђоковић са кацигом изашао међу навијаче (ВИДЕО)
    11h 35m
    0
  • Одржан васкршњи концерт и промовисана књига о цркви у Пофалићима (ФОТО)
    14h 42m
    0