Пуних 15 година од злочина над Абазовићима

05.01.2021. 10:49
0
ИЗВОР: Срна

Италијански карабињери, припадници СФОР-а, на данашњи дан прије 15 година убили су Раду Абазовић /47/ на кућном прагу у селу Бјелогорци код Рогатице, а тешко ранили њеног малољетног сина Драгољуба и супруга Драгомира.

Акција међународних војних снага на породичну кућу Абазовића изведена је у раним јутарањим часовима 5. јануара 2006. године.

Карабињери су опколили кућу и почели да пуцају. У пуцњави на Абазовиће смртно је рањена Рада. Припадници италијанског контигента СФОР-а нису дозволили два сата да рањеној жени буде пружена љекарска помоћ.

Када су видјела да је готово мртва, карабињери су дозволили рогатичком санитету да приђе рањеној жени. Прва помоћ указана јој је у Дому здравља у Рогатици, одакле је пребачена у Болницу у Фочу.

Рада Абазовић је од задобијених повреда преминула на операционом столу.

Тешке повреде тада су нанесене њеном једанаестогодишњем сину Драгољубу и супругу Драгомиру, који је тада рањен у главу.

Испоставило се да је СФОР грешком напао Абазовиће, јер су тражили другу особу, али нису жељели да признају шта се заиста десило током напада.

Војници међународних „мировних“ снага су чак тврдили да су се „бранили“, јер су, наводно, покојна Рада и њен син Драгољуб на њих пуцали из аутоматског оружја, а да је Драгомир сам себи пуцао у главу.

Такве наводе је у јуну 2006. демантовало Окружно јавно тужилаштво из Источног Сарајева које је утврдило да Рада и њен син нису пуцали, а да је Драгомир рањен у главу зрном из пиштоља калибра девет милиметара, којим су били наоружани италијански карабињери. Упркос свему томе, за овај злочин нико није одговарао.

Сви покушаји породице, уз ангажовање два адвоката, да дођу до правде и да убице Раде Абазовић одговарају пред судом остали су безуспјешни. Абазовићима је ускраћено и право на жалбу, па никакву одштету неће добити.

Коментари 0
Повезане вијести
У петак 29 година од формирања Првог јуришног батаљона У петак 29 година од формирања Првог јуришног батаљона
Вук Ћајић двоструки вицешампион Вук Ћајић двоструки вицешампион
Рогатичанин ухапшен због наношења тешких тјелесних повреда Рогатичанин ухапшен због наношења тешких тјелесних повреда
Најчитаније
 • Лица затечена у конзумирању опојне дроге у стану у Источној Илиџи
  14h 10m
  2
 • Бањалучани и Сокочанин возили дрогирани по Бањалуци
  12h 39m
  2
 • Лица ухапшена у Источној Илиџи, пронађено преко два килограма опојне дроге (ФОТО)
  10h 47m
  1
 • Сјећате ли се Сарајева 1984. године?
  16h 13m
  4
 • Ухапшени у акцији "Мет" предати тужиоцу Окружног јавног тужилаштва Источно Сарајево
  14h 49m
  0