Пуних 15 година од злочина над Абазовићима

05.01.2021. 10:49
0
ИЗВОР: Срна

Италијански карабињери, припадници СФОР-а, на данашњи дан прије 15 година убили су Раду Абазовић /47/ на кућном прагу у селу Бјелогорци код Рогатице, а тешко ранили њеног малољетног сина Драгољуба и супруга Драгомира.

Акција међународних војних снага на породичну кућу Абазовића изведена је у раним јутарањим часовима 5. јануара 2006. године.

Карабињери су опколили кућу и почели да пуцају. У пуцњави на Абазовиће смртно је рањена Рада. Припадници италијанског контигента СФОР-а нису дозволили два сата да рањеној жени буде пружена љекарска помоћ.

Када су видјела да је готово мртва, карабињери су дозволили рогатичком санитету да приђе рањеној жени. Прва помоћ указана јој је у Дому здравља у Рогатици, одакле је пребачена у Болницу у Фочу.

Рада Абазовић је од задобијених повреда преминула на операционом столу.

Тешке повреде тада су нанесене њеном једанаестогодишњем сину Драгољубу и супругу Драгомиру, који је тада рањен у главу.

Испоставило се да је СФОР грешком напао Абазовиће, јер су тражили другу особу, али нису жељели да признају шта се заиста десило током напада.

Војници међународних „мировних“ снага су чак тврдили да су се „бранили“, јер су, наводно, покојна Рада и њен син Драгољуб на њих пуцали из аутоматског оружја, а да је Драгомир сам себи пуцао у главу.

Такве наводе је у јуну 2006. демантовало Окружно јавно тужилаштво из Источног Сарајева које је утврдило да Рада и њен син нису пуцали, а да је Драгомир рањен у главу зрном из пиштоља калибра девет милиметара, којим су били наоружани италијански карабињери. Упркос свему томе, за овај злочин нико није одговарао.

Сви покушаји породице, уз ангажовање два адвоката, да дођу до правде и да убице Раде Абазовић одговарају пред судом остали су безуспјешни. Абазовићима је ускраћено и право на жалбу, па никакву одштету неће добити.

Коментари 0
Повезане вијести
У суботу обиљежавање 32 године од злочина у Добровољачкој У суботу обиљежавање 32 године од злочина у Добровољачкој
Помоћ другима животна мисија Рогатичанкe Драганe Делић Помоћ другима животна мисија Рогатичанкe Драганe Делић
"Колатерална штета" - 25 годинa од убиства цивила у Грделичкој клисури "Колатерална штета" - 25 годинa од убиства цивила у Грделичкој клисури
Најчитаније
  • Данас обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    5h 50m
    0
  • Мирном шетњом у Добровољачкој улици обиљежене 32 године од злочина
    3h 1m
    2
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    18h 47m
    0
  • Мушкарац се запалио испред суда (ВИДЕО)
    17h 9m
    0
  • У понедјељак обиљежавање Дана одбране Илиџе
    19h 23m
    3