Ратари у Српској посрћу под теретом високих цијена

16.02.2022. 08:25
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Због високих цијена репроматеријала, а посебно минералног ђубрива, ово ће бити најкомпликованија година када је у питању пољопривредна производња у свим секторима, рекао је за "Независне" Стојан Маринковић, предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС.

Казао је да пољопривредницима предстоји никад скупља и неизвјеснија сјетва.

- Уколико се нешто не промијени приноси ће бити сигурно десетковани, али и квалитет зрна, тако да ће то бити тотално неисплативо. Пољопривредници су веома незадовољни свиме што се дешава и код нас и у окружењу. Очекујемо реакције надлежних, посебно Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, када је у питању обезбјеђивање, односно субвенционисање одређених количина минералних ђубрива. С друге стране, очекујемо и реакцију Савјета министара БиХ када је у питању заштита домаће производње - нагласио је Маринковић.

Истакао је да је евидентно да су порасле цијене меса у трговинама, а да су пале цијене живе мјере стоке.

- Пољопривредници не могу пласирати своју робу. Хране је изузетно скупим житарицама, производња иде директно у пропаст и сточари су у дебелом минусу. Јако је дискутабилно и да ли ће сјетва бити довољна за потребе Републике Српске. С овим цијенама репроматеријала једноставно се не исплати ништа радити, а оно што је сигурно јесте да ми немамо довољно количина када су у питању било који производи. На примјер, воћари се жале да не могу продати своје јабуке, а оне се увозе у великим количинама из Сјеверне Македоније, Албаније и других земаља. Тако је и када су у питању поврће, млијеко, месо и остало. Ово није никаква кукњава пољопривредника јер сви могу видјети колико су поскупјели гориво, ђубриво и остали репроматеријали, те са каквим се ми тешкоћама суочавамо. У великим смо дилемама да ли уопште сијати - навео је Маринковић.

Бранко Мастало, предсједник Удружења повртара РС, истакао је да ће бити засијано 20 одсто мање површина у односу на годину раније и да су повртари у великој кризи.

"Ми треба да кренемо у производњу, све је поскупјело, а азотна уреа 300 одсто. Дошли смо пред зид и размишљамо шта и како даље јер је производња јако скупа, а ђубрива нема, те многи повртари размишљају да ли уопште ићи у производњу", казао је Мастало.

Додао је да је повртарство највише погођено пандемијом вируса корона.

- И ако се ријеши проблем набавке минералног ђубрива, свакако ће бити доста мање засађених површина. Видјели смо да су прошле године због недовољних количина поврћа кромпир, купус и још неки производи драстично поскупјели, а бојим се да ће и ове јесени бити тако - нагласио је Мастало.

Зоран Малетић, помоћник министра за пољопривреду, шумарство и водопривреду Републике Српске, истакао је за Срну да се у складу са поскупљењима на тржишту припрема сет мјера којима ће се помоћи пољопривредним произвођачима како би обезбиједили прољећну сјетву и прихрану за јесењу сјетву.

- Ове мјере ће бити предложене на наредној сједници Владе Српске, која би требало да буде одржана у четвртак и када би оне требало да буду усвојене. То ће бити значајна подршка за пољопривредне произвођаче - рекао је Малетић.

Навео је да се поред ових мјера преговара и са добављачима ђубрива из РС и других држава да би се обезбиједиле количине вјештачког ђубрива по нижим цијенама.

Из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске саопштили су да су исплатили све подстицаје за пољопривредну производњу из 2021. године.

- Тако је с исплатом 7.633.906 КМ исплаћено свих 75 милиона КМ по основу подстицаја за развој пољопривреде и села за 2021. годину. Ово је рекордна исплата подстицаја за једну годину, од када се у Републици Српској примјењује исплата субвенција у пољопривреди - навели су из ресорног министарства. 

Коментари 0
Повезане вијести
Мање боловања у Српској, а већи трошкови Мање боловања у Српској, а већи трошкови
Узбуне о несталој дјеци објављиваће се и на банкоматима у Српској Узбуне о несталој дјеци објављиваће се и на банкоматима у Српској
Није прихваћен вето на Изборни закон и Закон о референдуму Није прихваћен вето на Изборни закон и Закон о референдуму
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    2h 23m
    3
  • Власник фирме из Новог Сада довео запослене у родно Невесиње
    20h 55m
    1
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    15h 33m
    0
  • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
    16h 5m
    0
  • Промовисана 134 дипломца Филозофског факултета на Палама
    21h 38m
    0