Реформе у здравству кочи неформирање власти у БиХ

23.09.2019. 19:55
0
ИЗВОР: Срна

У припреми је тематска сједница Владе РС на којој ће бити разматрано стање у здравству, али реформе у овом сектору не могу бити покренуте јер нису формирани Савјет министара БиХ и Влада ФБиХ, без којих није могуће обезбиједити новац из аранжмана са међународним финансијским институцијама, оцијенио је Радован Вишковић, премијер РС.

Вишковић је нагласио да би Влада РС већ ушла у значајнију реформу здравственог сектора и јавних предузећа, али да се реформе не могу спроводити ријечима, него су потребна озбиљна финансијска средства.

- Ускраћени смо за кредит Свјетске банке и нови аранжман са ММФ-ом док не буду формирани сви нивои власти у БиХ. Довољно је ово рећи да би се разумјело колике проблеме нама у РС представља чињеница да није формирана власт на другим нивоима у БиХ - рекао је Вишковић.

Он је истакао да је разговарао са резидентним представником ММФ-а у БиХ, који се апсолутно сагласио да је главни приоритет реформа здравства и јавних предузећа.

Додао је да ће у октобру у Вашингону бити одржан годишњи састанак Свјетске банке и ММФа, али да му неће присуствовати због неформирања власти.

- Чујем да Звиздић и господа иду на тај састанак. Ја не желим да идем због тога што не можемо ништа ријешити док не буде формирана власт на свим нивоима. Не знам зашто иде осим туристичке посјете Вашингтону и да троши новац пореских обвезника - каже Вишковић.

Он истиче да је стање у здравству незадовољавајуће, али да је недавно имао састанак са неколико министара и синдиката који представљају раднике у здравству, те да ће се Влада РС озбиљно бавити овим проблемом у наредном периоду.

Након што је договорено да се запосленима у здравству РС линеарно повећају плате повећањем цијена рада са 135 на 145 КМ, Самостални синдикат радника у здравству и социјалној заштити РС истакао је да није у потпуности задовољан овим приједлогом, јер то повећање неће значајно допринијети побољшању тешког материјалног положаја радника у здравству.

Ипак, Извршни одбор Самосталног синдиката радника у здравству и социјалној заштити РС дао је сагласност предсједнику овог синдиката да потпише одлуку о цијени рада у области здравства у износу од 145 КМ, под условом да се таква одлука примјењује од 1. октобра до краја године, а да се од 1. јануара наредне године примјењује одлука о цијени рада у области здравства РС у износу од 175,50 КМ, како би се у потпуности реализовали захтјеви овог синдиката по питању плата запосленима.

Ален Шеранић, министар здравља и социјалне заштите РС, прошле седмице је рекао да ће убрзо бити разматране могућности за побољшање статуса здравствених радника.

- Спремни смо да сарађујемо и да већ наредне седмице отворимо кључна питања у смислу реорганизације здравственог система - рекао је тада Шеранић.

Коментари 0
Повезане вијести
Српска позајмила на берзи још 40 милиона марака Српска позајмила на берзи још 40 милиона марака
Влада Српске улаже 20 милиона у хотел на Јахорини Влада Српске улаже 20 милиона у хотел на Јахорини
"Гугл" избрисао сајтове институција Српске "Гугл" избрисао сајтове институција Српске
Најчитаније
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    13h 54m
    0
  • У уторак испраћај проте Воја Чаркића
    13h 25m
    2
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    13h 48m
    0
  • Обиљежена крсна слава и Дан општине Источна Илиџа (ФОТО)
    9h 41m
    0
  • Позив бабице један од најљепших, најхуманијих и најодговорнијих позива
    5h 36m
    2