Републички штаб продужио мјере

13.01.2021. 17:57
0
ИЗВОР: РТРС

Републички штаб за ванредне ситуације продужио је мјере донесене с циљем спречавања ширења вируса корона до 1. фебруара.

Републички штаб донио је данас Закључак о спровођењу мјера за реаговање на појаву болести изазване новим вирусом корона у Републици Српској, којим се у циљу спречавања ширења вируса корона на територији Републике Српске и заштите и спасавања становништва до 1. фебруара забрањују сва јавна окупљања у групама већим од 50 лица, музика уживо у угоститељским објектима за смјештај, исхрану и пиће, те сва приватна окупљања у групама већим од 10 лица (свадбе, крштења, рођендани, прославе и други породични скупови сличне природе).

Овим Закључком обавезују се грађани да на отвореном и у затвореном простору носе заштитну маску (прекривена уста, нос и брада) и придржавају се заштитне мјере физичког растојања од два метра.

Од ове обавезе ношења заштитне маске изузета су дјеца млађа од седам година живота, лица са инвалидитетом и дјеца са сметњама у развоју, и лица које обављају физичку спортску и рекреативну активност у оквиру спортских објеката, наведено је у саопштењу Бироа Владе за односе с јавношћу.

У складу са овим закључком, грађани су обавезни да се у затвореним просторијама, поред ношења заштитне маске и одржавања физичког растојања од два метра, придржавају и упутстава ЈЗУ Институт за јавно здравство Републике Српске за боравак у затвореном простору, у зависности од дјелатности која се обавља.

Непоштовање ових мјера забране санкционисаће се у складу са Законом о јавном раду и миру и Законом о заштити становништва од заразних болести.

Такође, обавезују се правна лица, предузетници и физичка лица који у директном контакту пружају услуге грађанима да услуге пружају заштићени маском, обавезно спроводе мјере дезинфекције, обезбиједе маску грађанима који користе њихове услуге, а немају их, и придржавају се упутстава ЈЗУ Институт за јавно здравство Републике Српске за организовање рада у зависности од дјелатности коју обављају, додаје се у саопштењу.

До 1.2.2021. године ограничава се радно вријеме у периоду од 06.00 до 22.00 часа свим врстама угоститељских објеката за исхрану и пиће без обзира да ли послују самостално или у оквиру других објеката у којима се обавља привредна дјелатност (бензинске пумпне станице, објекти за смјештај и др.), као и приређивачима игара на срећу (кладионице, аутомат клубови, казина, томболе и др.).

Овим закључком, до 1. фебруара, у периоду од 22.00 до 06.00 часова, драгстори могу радити искључиво путем шалтерске продаје. Такође, у овом периоду забрањена је продаја алкохолних пића свим привредним субјектима.

До 1. фебруара дозвољене су такмичарске активности спортских организација и спортиста искључиво без присуства публике, уз поштовање свих епидемиолошких мјера које је прописао ЈЗУ Институт за јавно здравство Републике Српске.

Субјекти који обављају регистровану дјелатност дужни су да услове за обављање дјелатности прилагоде мјерама прописаним од стране ЈЗУ Института за јавно здравство Републике Српске за спречавање појаве и ширења ковида 19 на радном мјесту.

Субјекти који пружају услуге из области угоститељства, умјетности и забаве (биоскопи, позоришта, музеји и сл.) дужни су да организују свој рад уз примјену прописаних епидемиолошких мјера од стране ЈЗУ Института за јавно здравство Републике Српске, са посебном пажњом на ограничење броја лица у објекту у зависности од површине простора и уз обавезно поштовање прописане физичке дистанце, те да на улазу у објекат поставе обавјештење о укупном броју лица која могу боравити у односу на његову површину.

Субјекти који обављају регистровану дјелатност могу самостално обављати дезинфекцију пословних просторија у складу са упутством ЈЗУ Институт за јавно здравство Републике Српске.

Републички органи управе, органи јединица локалне самоуправе и остали субјекти који врше јавна овлашћења дужни су, према Закључку, организовати свој рад са грађанима тако да на улазу у службене просторије ограниче број особа које истовремено могу да уђу и бораве у просторијама органа. Такође, дужни су одржавати растојање особа у затвореним просторима од најмање два метра, уз благовремено предузимање мјера дезинфекције и појачане хигијене и омогућити рад шалтер сале и матичне службе у јединицама локалне самоуправе уз обезбјеђење физичке провидне баријере на радном мјесту која пружа довољну заштиту запосленом и кориснику.

Правни субјекти као и републички органи управе, органи јединица локалне самоуправе и остали субјекти који врше јавна овлашћења требају организовати рад од куће за раднике за послове за које је то могуће.

Надзор над спровођењем овог закључка спроводи Министарство унутрашњих послова, Републичка управа за инспекцијске послове путем надлежних инспектора и инспектора у саставу јединица локалне самоуправе и Комунална полиција.

Јединице локалне самоуправе дужне су да своје акте усагласе са овим закључком, а у случају погоршане епидемиолошке ситуације на својој територији донесу рестриктивније мјере у односу на мјере утврђене овим закључком и о томе обавијесте Републички штаб за ванредне ситуације.

Наредба о обавезном спровођењу мјера за реаговање на појаву болести изазване вирусом корона у здравственим установама и установама социјалне заштите у Републици Српској и Наредба о обавезној контроли лица којима је одређена кућна изолација због вируса корона у Републици Српској се примјењују уз овај закључак.

Овај закључак Републичког штаба за ванредне ситуације ступа на снагу даном доношења.

Републички штаб за ванредне ситуације, а сходно мишљењу ЈЗУ Универзитетски клинички центар Републике Српске и болница, прихватио је данас донацију 3.756 пулсних оксиметара и 18 машина за пружање континуираног позитивног притиска у дисајним путевима, потребних за дијагностиковање и лијечење обољелих од ковида 19 које донира Свјетска здравствена организација у БиХ Републици Српској.

За реализацију ове донације у складу са прописаним процедурама задужено је Министарство здравља и социјалне заштите.

Коментари 0
Повезане вијести
Српска богатија за 33 бебе Српска богатија за 33 бебе
Морбилима у Републици Српској заражено 212 лица Морбилима у Републици Српској заражено 212 лица
Адвокатски испит у Српској поскупио 350 одсто Адвокатски испит у Српској поскупио 350 одсто
Најчитаније
 • Косовски новомученик отац Харитон
  23h 56m
  1
 • Одржан Сабор изворног пјевања
  13h 42m
  0
 • Преминуо млади голман репрезентације Црне Горе
  20h 3m
  0
 • Служен парастос за погинуле борце из Касиндола (ФОТО)
  21h 46m
  2
 • Шеховац: Хелез својим изјавама жели добити више гласова на локалним изборима
  19h 51m
  18