Саборско вече 28. августа

15.08.2022. 17:02
0
ИЗВОР: srna.rs

У Трнову ће 28. августа бити одржано Саборско вече на којем ће наступити пет културно-умјетничких друштава, два гуслара и пјевач традиционалне музике Миломир Миљанић, саопштено је из Градске управе Источно Сарајево.

Директор Центра за културу "Трново" Дамјан Милошевић најавио је да ће Саборско вече бити одржано у оквиру 16. Сабора српског изворног стваралаштва под називом "Кад се братска срца сложе и олово пливат може", а почеће молитвом у цркви Светог Георгија у 15.00 часова, након чега ће да услиједи смотра културно-умјетничких друштава и дефиле.

Према његовим ријечима, наступ културно-умјетничких друштава почеће у 16.00 часова, а публици у Трнову представиће се Културно умјетничко друштво /КУД/ "Јахорина" из Трнова, КУД "Сретење" из Рогатице, КУД "Загорје" из Калиновика, СКУД "Војковићи", Пјевачко друштво "Срђан Кнежевић" из Источног Сарајева, те народни гуслари Радомир Паповић и Момир Секуловић, као и пјевач традиционалне музике Миломир Миљанић.

Милошевић је подсјетио да су у Трнову недавно одржани и "Петровдански дани културе" поводом славе општине, те да ће у новембру бити одржана књижевна манифестација "Дани Радослава Самарџије", као и да се повремено приказују и представе за дјецу.

- С обзиром на то да је у мањим локалним заједницама теже радити на пољу културе, задовољан сам како то функционише у нашој општини. Имамо подршку начелника општине, као и предсједника и одборника Скупштине општине Трново, а имали смо и одређену помоћ Градске управе Источно Сарајево и градоначелника - истакао је Милошевић.

Милошевић је подсјетио да је прошле године уређена сала Центра за културу "Трново", те да публика може бити задовољна условима у којима се организује културно-умјетнички програм.

- Уредили смо и окречили салу, за уређење смо утрошили око 3.000 КМ, а наши запослени ових дана уређују парк око објекта, како бисмо направили боље услове и љепши амбијент, како за посјетиоце, тако и за нас који радимо у овој установи - навео је Милошевић.

Он је истакао да је у фебруару основана и фолклорна група КУД "Јахорина" из Трнова, која има око 70 полазника.

- У оквиру КУД `Јахорина` функционишу три групе - млађа, средња и рекреативци. Пробе се одржавају редовно у Центру за културу и то је прилика да се млади људи окупљају и друже - нагласио је Милошевић.

Традиционални 16. Сабор српског изворног стваралаштва у Војковићима, који организује СКУД "Војковићи" из Источне Илиџе биће одржан од 26. августа до 4. септембра, у Војковићима и Трнову.

Коментари 0
Повезане вијести
ПСД „Трескавица“ Трново организује дружење за најмлађе суграђане 6. маја ПСД „Трескавица“ Трново организује дружење за најмлађе суграђане 6. маја
Трново: До 8. маја пријаве за бањску рехабилитацију Трново: До 8. маја пријаве за бањску рехабилитацију
Крађа у Трнову Крађа у Трнову
Најчитаније
  • Данас обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    6h 46m
    0
  • Мирном шетњом у Добровољачкој улици обиљежене 32 године од злочина
    3h 57m
    3
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    19h 43m
    0
  • Мушкарац се запалио испред суда (ВИДЕО)
    18h 5m
    0
  • У понедјељак обиљежавање Дана одбране Илиџе
    20h 19m
    3