Saborsko veče 28. avgusta

15.08.2022. 17:02
0
IZVOR: srna.rs

U Trnovu će 28. avgusta biti održano Saborsko veče na kojem će nastupiti pet kulturno-umjetničkih društava, dva guslara i pjevač tradicionalne muzike Milomir Miljanić, saopšteno je iz Gradske uprave Istočno Sarajevo.

Direktor Centra za kulturu "Trnovo" Damjan Milošević najavio je da će Saborsko veče biti održano u okviru 16. Sabora srpskog izvornog stvaralaštva pod nazivom "Kad se bratska srca slože i olovo plivat može", a počeće molitvom u crkvi Svetog Georgija u 15.00 časova, nakon čega će da uslijedi smotra kulturno-umjetničkih društava i defile.

Prema njegovim riječima, nastup kulturno-umjetničkih društava počeće u 16.00 časova, a publici u Trnovu predstaviće se Kulturno umjetničko društvo /KUD/ "Jahorina" iz Trnova, KUD "Sretenje" iz Rogatice, KUD "Zagorje" iz Kalinovika, SKUD "Vojkovići", Pjevačko društvo "Srđan Knežević" iz Istočnog Sarajeva, te narodni guslari Radomir Papović i Momir Sekulović, kao i pjevač tradicionalne muzike Milomir Miljanić.

Milošević je podsjetio da su u Trnovu nedavno održani i "Petrovdanski dani kulture" povodom slave opštine, te da će u novembru biti održana književna manifestacija "Dani Radoslava Samardžije", kao i da se povremeno prikazuju i predstave za djecu.

- S obzirom na to da je u manjim lokalnim zajednicama teže raditi na polju kulture, zadovoljan sam kako to funkcioniše u našoj opštini. Imamo podršku načelnika opštine, kao i predsjednika i odbornika Skupštine opštine Trnovo, a imali smo i određenu pomoć Gradske uprave Istočno Sarajevo i gradonačelnika - istakao je Milošević.

Milošević je podsjetio da je prošle godine uređena sala Centra za kulturu "Trnovo", te da publika može biti zadovoljna uslovima u kojima se organizuje kulturno-umjetnički program.

- Uredili smo i okrečili salu, za uređenje smo utrošili oko 3.000 KM, a naši zaposleni ovih dana uređuju park oko objekta, kako bismo napravili bolje uslove i ljepši ambijent, kako za posjetioce, tako i za nas koji radimo u ovoj ustanovi - naveo je Milošević.

On je istakao da je u februaru osnovana i folklorna grupa KUD "Jahorina" iz Trnova, koja ima oko 70 polaznika.

- U okviru KUD `Jahorina` funkcionišu tri grupe - mlađa, srednja i rekreativci. Probe se održavaju redovno u Centru za kulturu i to je prilika da se mladi ljudi okupljaju i druže - naglasio je Milošević.

Tradicionalni 16. Sabor srpskog izvornog stvaralaštva u Vojkovićima, koji organizuje SKUD "Vojkovići" iz Istočne Ilidže biće održan od 26. avgusta do 4. septembra, u Vojkovićima i Trnovu.

Komentari 0
Povezane vijesti
PSD „Treskavica“ Trnovo organizuje druženje za najmlađe sugrađane 6. maja PSD „Treskavica“ Trnovo organizuje druženje za najmlađe sugrađane 6. maja
Trnovo: Do 8. maja prijave za banjsku rehabilitaciju Trnovo: Do 8. maja prijave za banjsku rehabilitaciju
Krađa u Trnovu Krađa u Trnovu
Najčitanije
  • „Ako izađeš, bićeš zaklan“: Ispovijest Danila Beribake koji je preživio pakao Doborovoljačke ulice
    2h 54m
    6
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    1h 50m
    0
  • Saobraćaj u prekidu zbog udesa na putu Foča-Gacko, sedam lica povrijeđeno
    20h 35m
    0
  • NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
    17h 34m
    0
  • Normalizovan saobraćaj na magistralnom putu Foča-Gacko
    18h 46m
    0