Сарајево: Дјеца не морају да носе маске на отвореном

15.10.2020. 11:19
0

Након одлуке Кризног штаба Министарства здравства Кантона Сарајево да је ношење маски обавезно и на отвореном, из Завода за јавно здравство појаснили су да се та наредба не односи на дјецу, те да родитељи одлучују да ли ће њихово дијете носити маску или не.

Епидемиолог Аниса Бајрамовић навела је да су такве мјере донесене када је почела настава у Кантону Сарајево и да су дјеца од првог до четвртог разреда морала обавезно да носе маску до доласка у школу и у школском дворишту, али не и на настави.

- За све остале ученике се подразумијева да морају носити маску и на настави, док они од првог до четвртог разреда основне школе не морају, осим ако су на одмору или одлазе у тоалет - рекла је Бајрамовићева.

Она је појаснила да је одлука сада препуштена родитељима - уколико не желе да дијете носи маску неће бити санкционисани због тог.

- Студије су доказале да се дјеца до 11. године не заражавају једна од других, већ заражавају одрасле, тако да ће одговорни родитељи увијек водити рачуна о својој дјеци. Дакле, није обавезно да дјеца носе маске, поготово млађа дјеца која иду у вртиће. Такође, нисмо се реферисали ни на то од које године су дјеца обавезна да носе маске јер се водимо тиме да дјеца дјеци не преносе вирус - нагласила је Бајрамовићева.

Коментари 0
Повезане вијести
Фоча: Преминуо Немања Старовић
Вирус корона потврђен код још 23 особе у Источном Сарајеву
На дијелу комплекса Враца презентовати истину о страдању сарајевских Срба
Најчитаније
 • Пале: Објављена ранг листа предузетника који су остварили право на субвенције
  29.11.2020
  0
 • Нешић смијенио тројицу потпредсједника ДНС-а
  12h 10m
  0
 • Фоча: Преминуо Немања Старовић
  13h 54m
  0
 • Илегално приређивање игара на срећу у Теслићу, Прњавору и Сокоцу
  28.11.2020
  0
 • Ратна стаза Зековића с Романије
  28.11.2020
  0