Сарајево: Дјеца не морају да носе маске на отвореном

15.10.2020. 11:19
0
ИЗВОР: klix.ba

Након одлуке Кризног штаба Министарства здравства Кантона Сарајево да је ношење маски обавезно и на отвореном, из Завода за јавно здравство појаснили су да се та наредба не односи на дјецу, те да родитељи одлучују да ли ће њихово дијете носити маску или не.

Епидемиолог Аниса Бајрамовић навела је да су такве мјере донесене када је почела настава у Кантону Сарајево и да су дјеца од првог до четвртог разреда морала обавезно да носе маску до доласка у школу и у школском дворишту, али не и на настави.

- За све остале ученике се подразумијева да морају носити маску и на настави, док они од првог до четвртог разреда основне школе не морају, осим ако су на одмору или одлазе у тоалет - рекла је Бајрамовићева.

Она је појаснила да је одлука сада препуштена родитељима - уколико не желе да дијете носи маску неће бити санкционисани због тог.

- Студије су доказале да се дјеца до 11. године не заражавају једна од других, већ заражавају одрасле, тако да ће одговорни родитељи увијек водити рачуна о својој дјеци. Дакле, није обавезно да дјеца носе маске, поготово млађа дјеца која иду у вртиће. Такође, нисмо се реферисали ни на то од које године су дјеца обавезна да носе маске јер се водимо тиме да дјеца дјеци не преносе вирус - нагласила је Бајрамовићева.

Коментари 0
Повезане вијести
Обиљежавање 32 године од злочина над припадницима ЈНА Обиљежавање 32 године од злочина над припадницима ЈНА
Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
Потврђена оптужница против власнице чији су пси изуједали жену Потврђена оптужница против власнице чији су пси изуједали жену
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    2h 37m
    0
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    15h 14m
    2
  • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
    19h 2m
    0
  • Млада Требињка једва чека да се шлепером запути на отворени пут
    18h 46m
    0
  • БиХ недостаје радника, погледајте којих
    18h 8m
    0