Сиромашне општине у Српској од владиних пара "крпе" само социјалу

29.06.2023. 10:00
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Буџетом за 2023. годину Влада Републике Српске ће за 35 неразвијених и изразито неразвијених општина у Српској издвојити 3.300.000 КМ, што је идентичан износ који им је уплаћен и у 2022. години, а када тај новац буде расподијељен, њиме се "крпе" само социјални проблеми, а никако развојни пројекти, тврде за "Независне новине" из тих локалних заједница.

Треба напоменути да ниједна од сиромашних општина не добија исто новца од Владе Републик Српске, а у просјеку то се креће између 60.000 КМ па до око 100.000 КМ годишње.

Подсјећања ради, у Републици Српској, од 64 локалне заједнице, 20 их је изразито неразвијено: Берковићи, Вукосавље, Источни Дрвар, Источни Мостар, Источни Стари Град, Језеро, Калиновик, Кнежево, Крупа на Уни, Купрес, Лопаре, Ново Горажде, Осмаци, Оштра Лука, Пелагићево, Рудо, Сребреница, Трново, Чајниче и Шековићи.

Поред тога, Српска има и 15 неразвијених општина: Братунац, Вишеград, Власеница, Доњи Жабар, Костајница, Љубиње, Невесиње, Нови Град, Петровац, Петрово, Рибник, Рогатица, Хан Пијесак, Шамац и Шипово.

Чињенично стање је такво да на подручју ових општина живи нешто више од 200.000 становника, а Законом о локалној самоуправи је утврђено да Република Српска новац дијели на два начина, 300.000 КМ се додјељује за суфинансирање пројеката и допуна властитих извора финансирања пројеката, док се три милиона КМ, између осталог, расподјељују за подршку производњи, оснивању и развоју малих и средњих предузећа, за пољопривреду, рурални развој, социјалну и здравствену заштиту становништва.

Ипак, ни поменутих 95.000 КМ, колико износи просјек када се 3,3 милиона КМ подијеле на 35 општина, за неке није достижно. Тако општина Кнежево од Владе Српске годишње добије око 60.000 КМ.

- Ми у четири транше добијемо по 15.000 КМ - каже за "Независне новине" начелник Кнежева Милан Боројевић, који на питање шта могу са тим новцем одговара:

- Не знам шта да вам кажем. Да кажем да не треба новац, то је нетачно, али да нешто можемо с тим, не можемо. Све то нама иде за кредите, немамо никаквих пројеката. Општина Кнежево је презадужена.

Општина Шековићи сваке године од Владе Републике Српске тражи минимално 100.000 КМ. Кроз четири трансфера, они добијају нешто више од 95.000 КМ.

- Никад не добијемо оно што тражимо. Између 21.000-22.000 КМ нам долази. Тај новац можемо да искористимо за социјална давања, за превоз ученика, плаћање домова, туђу његу и социјалну помоћ - појашњава Миланка Калајџић, начелница Одјељења за привреду, финансије и друштвене дјелатности.

Сличну финансијску ињекцију добија и Оштра Лука.

- Ми по кварталу добијамо око 20.000-23.000 КМ. То користимо изразито за социјалу, за грантове према Дому здравља - рекао је Саша Родић из општинске Службе за привреду, финансије, трезор и буџет.

"Независне новине" писале су о овој теми и раније, а и тада су из ових локалних заједница поручили да су финансијска средства од стране Владе Републике Српске мизерна.

Тако општина Лопаре добије око 84.000 КМ, Хан Пијесак око 81.000 КМ, а Источни Стари Град чак и манје, између 60.000 и 70.000 КМ.

- Једна од могућности за изразито неразвијене је и да се смањи порез. Ако сад плаћамо 66 одсто, да плаћамо, на примјер, 40 одсто. Исто тако сматрам да би требало да се повећа грант који даје Влада са три милиона на 12 милиона КМ годишње. Влада би требало то да препозна у овој години - рекао је недавно за "Независне новине" Бојо Гашановић, начелник Источног Старог Града.

Нажалост, његова жеља се није испунила, па ће и ове године општине морати да се боре са истим средствима.

Коментари 0
Повезане вијести
Наш град богатији за три дјечака Наш град богатији за три дјечака
У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми
Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    6h 29m
    0
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    5h 53m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    4h 8m
    10
  • Ходочасници из Сокоца на Ђурђевдан полазе на петнаесто поклоњење моштима Светог Василија Острошког
    20h 37m
    1
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    5h 47m
    0