Сјећање на саборце погинуле на Бадњи дан 1994. године

04.01.2023. 13:52
0
ИЗВОР: srna.rs

На Бадњи дан 1994. године, уочи највећег православног празника Божића, муслиманске јединице из Сарајева извршиле су мучки напад на одбрамбене линије Српског Сарајева у коме је погинуло седам бораца, а рањено 15 бораца и цивила.

Напад је извршен на српске одбрамбене линије од Војковића, Добриње један и четири, Мојмила брда, Шанца, Грбавице један и два, Врбања моста, до Јеврејског гробља и Златишта, саопштено је из Борачке организације Источно Ново Сарајево.

- Био је то мучки напад, знајући да српске линије одбране нису у пуном капацитету, јер су се Срби припремали за Божић, недалеко од првих линија одбране. Највећи напад изведен је на српске положаје на Јеврејском гробљу с циљем да се овлада српским насељем Ковачићи и по дубини пресијече саобраћајна комуникација Лукавица-Пале на Спомен парку - наводи се у саопштењу које је потписао предсједник Борачке организације Драгиша Тушевљак.

Он подсјећа да је брзом консолидацијом српских бораца који су били испред својих кућа недалеко од линија одбране пружен снажан отпор непријателју и осујећене њихове намјере.

У тешким борбама које су трајале цијели дан непријатељ је претрпио велике губитке.

Српски борци су успјели сачувати линије одбране али су тог 6. јануара 1994. године на Јеврејском гробљу и Ковачићима животе за Републику Српску дали борци Зоран Глишић, Мира Трифковић, Манојле Тушевљак, Родољуб Кнежевић, Слободан Васић, као и руски добровољац Виктор Десјатов.

Тог дана рањено је 15 бораца и цивила, док је на линији одбране Кула погинуо борац Драго Васић.

- Сви погинули саборци дадоше животе како би сачували своје породице и вјековна огњишта. Остаје нам да његујемо културу сјећања на погинуле саборце и све извојеване битке у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату - поручили су из Борачке организације Источно Ново Сарајево.

Коментари 0
Повезане вијести
Служен помен за 52 погинула и преминула борца у Мокром Служен помен за 52 погинула и преминула борца у Мокром
Срећан и Богом благословен Бадњи дан! Срећан и Богом благословен Бадњи дан!
Навршава се годину дана од крвавог Бадњег дана на Косову и Метохији Навршава се годину дана од крвавог Бадњег дана на Косову и Метохији
Најчитаније
 • Дјечаку из Источног Сарајева спашена рука брзом реакцијом љекара КЦУС-а
  12h 50m
  10
 • Саслушан свештеник са Пала: Сумња се да је продавао лажне дипломе "по повољној цијени"
  9h 41m
  2
 • Идентификована лица која се доводе у везу са наношењем повреда лицу у Источном Новом Сарајеву
  14h 45m
  1
 • Крађа у дрогерији у Источној Илиџи
  18h 56m
  1
 • У ПУ Источно Сарајево саслушана три лица због продаје и куповине диплома
  13h 32m
  3