Сјећање на војника Сашу Стајића, једну од првих жртава НАТО бомбардовања

24.03.2024. 13:00
0
ИЗВОР: mondo.ba

Једна од првих жртава бруталног НАТО напада био је војник Саша Стајић, рођени Београђанин на редовном служењу војног рока, који је страдао приликом бомбардовања касарне "Милован Шарановић" у Даниловграду у Црној Гори.

На данашњи дан 1999. године, започела је НАТО агресија на Савезну Републику Југославију. Бомбардовање је почело у 19 часова и 55 минута, а прве мете су биле касарне у Прокупљу, Куршумлији и Даниловграду, као и подручје Косова и Метохије.

Слика

Фото: Facebook

Трагична судбина војника у Прокупљу и Куршумлији

Прве ракете су пале на касарну у Прокупљу у 19.53 часова, приликом чега је живот изгубио војник ВЈ Бобан Недељковић. Само неколико минута касније, у Прокупљу и Куршумлији, још 12 војника је изгубило животе услед напада томахавкама.

Једна од првих жртава овог бруталног напада био је војник Саша Стајић.

Сјећање родитеља на изгубљеног сина

Милена (71) и Душан Стајић (71) из Београда, родитељи војника Саше Стајића, и даље носе дубоку тугу због губитка свог сина. Саша је погинуо 24. марта 1999. године, само десет дана након што се вратио у Даниловград, када су авиони НАТО бомбардовали касарну у којој се налазио.

Милена је сазнала за синовљеву смрт преко телевизије, а болну вијест потврдио јој је војник наредног јутра. Сашин отац Душан, сваке године, положи вијенац на мјесту гдје је његов син изгубио живот, истичући да га највише боли то што је све заборављено.

Борба за сјећање на Сашу Стајића

Стајићи живе у социјалном стану од непуних 30 квадрата које су добили на коришћење након синовљеве смрти. Примају инвалиднину и живе од Душанове пензије. Њихови пријатељи су поднијели иницијативу да нека од београдских улица понесе име Саше Стајића, а постоји и иницијатива да се у београдској општини Чукарица улица у којој је Саша одрастао назове по њему.

Док се сјећање на НАТО бомбардовање и жртве не заборавља, Стајићи настављају своју борбу да очувају успомену на свог сина, војника који је изгубио живот бранећи своју земљу.

Коментари 0
Повезане вијести
Годишњица бомбардовања Ниша касетним бомбама у коме је погинуло 16 цивила Годишњица бомбардовања Ниша касетним бомбама у коме је погинуло 16 цивила
НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
Прије 25 година НАТО убио 60 путника „Ниш експреса“ Прије 25 година НАТО убио 60 путника „Ниш експреса“
Најчитаније
  • Родбина прислужила свијеће на "Новом Зејтинлику"
    22h 6m
    4
  • Човјек из БиХ налетио на змију дугу више од метар и пo (FOTO)
    20h 28m
    0
  • Заплијењено 250 килограма кокаина
    17h 0m
    0
  • Одржан историјски час на Новом Зејтинлику за готово 250 ученика
    23h 30m
    0
  • Промовисани романи „Српско срце Јоханово“ и „Усташа“ у Источном Сарајеву (ФОТО)
    18h 53m
    0