Скандалозни графити осванули на Цркви Свете Тројице код Пећи

14.05.2024. 20:53
0
ИЗВОР: srna.rs

Епархија рашко-призренска саопштила је да су, према извјештају који им је доставио парохијски свештеник у Пећи, непозната лица провалила и у Цркви Свете Тројице у селу Накло код Пећи исписала графите, међу којима су и поруке "Алаху екбер".

На албанском је исписано и "уклоните ову цркву одавде, само муслимана има ту"!, "не желимо цркве, желимо џамије, ислам је једина права вера!".

- Посебно је забрињавајућа чињеница да је овај инцидент уследио након одлуке власти у Приштини да патријарху и епископима Српске православне цркве /СПЦ/ забране улазак на Косово, чиме су им онемогућили служење Свете литургије и почетак редовног заседања Светог Архијерејског Сабора у манастиру Пећка патријаршија, како се чинило још од 14. века - наводе из Епархије и изражавају дубоку забринутост због најновијег напада на објекте Српске православне цркве.

Из Епархије указују да се напади на српске православне храмове на Косову и Метохији континуирано дешавају и да су посебно учестали посљедњих мјесеци.

- Највећим делом ови напади на цркве и приватну имовину имају етничку и верску позадину јер су усмерени конкретно против српске заједнице и СПЦ - указују из Епархије.

У саопштењу се наводи да је Црква у селу Накло посвећена Светој Тројици и спаљена је у мартовским нередима 2004. године.

- Обнова је почела 2020. године када је очишћена порта и гробље, касније је ограђена порта заједно са гробљем, постављена је столарија и урађен је кров на цркви - додаје се у саопштењу.

Из Епархије подсјећају да је у овом селу прије 2004. живјело 300 православних Срба, чијом је иницијативом обнова ове цркве и започела. 

Коментари 0
Повезане вијести
Србима у Лукавцу забрањено и дружење Србима у Лукавцу забрањено и дружење
Графити терористичке ОВК на цркви у Крајишту Графити терористичке ОВК на цркви у Крајишту
На свака три дана по један етнички мотивисан напад на Србе На свака три дана по један етнички мотивисан напад на Србе
Најчитаније
  • Реноом из '84. кренули с Јахорине у Париз, продају километре за Милоша
    6h 33m
    3
  • Дан када је убијен Карађорђе – отац модерне српске државе
    16h 32m
    0
  • Земљотрес у БиХ
    8h 8m
    0
  • Ватрогасци из Хан Пијеска спасили мушкарца палог са литице у провалију
    15h 29m
    0
  • Мајдов: Бог одлучује ко ће да буде најбољи, а ми ћемо да дамо све од себе!
    10h 12m
    9