Словенија ударила на џеп студената из БиХ

03.06.2021. 09:43
1
ИЗВОР: nezavisne.com

Бх. студенти који одлуче да студирају у Словенији од ове године морају на банковном рачуну имати износ од 5.000 евра да би добили привремену дозволу боравка у овој земљи.

Наиме, према амандману усвојеном у марту, страни студенти, а међу њима и студенти из БиХ, морају доказати постојање финансијских средстава од 5.000 евра да би добили дозволу боравка у Словенији, што би могло представљати велики проблем за бх. студенте.

Раније је за добијање привремене дозволе боравка ради студија било довољно гарантно писмо родитеља или старатеља, које доказује довољно средстава за боравак студента у Словенији, али измјеном овог закона то више није тако, те се од студената тражи да током цијеле године студија на рачуну имају овај, за бх. стандарде, не тако мали износ. Износ средстава који будући студент мора имати на рачуну, уколико жели добити боравишну дозволу, износи најмање 402,18 евра мјесечно, а то за 12 мјесеци износи 4.826,16 евра, за годину дана унапријед.

Да ће због измјена у процедури добијања привремене боравишне дозволе највише трпјети словеначко високо образовање, упозорила је и Студентска организација Словеније (ШОС).

- Као што је случај са словеначким студентима, ми такође бранимо и право страних студената у Словенији да студирају и желимо привући најперспективније студенте, који ће побољшати словеначко високо образовање и, надам се, словеначко тржиште рада - рекао је Андреј Пирјевец, предсједник ШОС, за РТВ Словеније.

У Студентској организацији Словеније су истакли да из доступних података није могуће закључити да страни студенти у Словенији не би били самостални или неспособни бринути се о свом социјалном положају знатно другачије од словеначких студената и да би због тога морали показати 5.000 евра на рачуну.

Страни студенти у Словенији имају једнак приступ праву на субвенционирану храну, превоз и смјештај, те могућност обављања студентских послова, као што је случај са словеначким студентима.

Бранкица Вујић, студенткиња прве година мастер студија на Економском факултету у Словенији, за "Независне новине" је рекла да је приликом уписивања мастер студија у Љубљани прошле године морала приложити да на рачуну има 5.000 евра, али да тај новац није морала задржати на рачуну током цијеле године.

Како је навела, ријетко ко од наших студената има 5.000 евра да приложи, због чега се сналазе како знају и умију, а најчешће се морају задуживати.

Истакла је да је њен отац због тога морао дизати позајмницу, али да му је након добијања дозволе новац вратила.

- Колико сам схватила, сада студенти током цијеле године морају на рачуну имати 5.000 евра - рекла је ова бх. студенткиња с адресом у Љубљани.

Додала је да с друге стране Словенија студентима из БиХ омогућује да потпуно бесплатно студирају, а година дана студија у овој земљи кошта око 3.000 евра.

Измјене и допуне Закона о странцима, којима се пооштравају услови за боравак странаца у Словенији, ступиле су на снагу прошлог четвртка.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Lolo 04.06.2021. 14:24
    Tako je kad se trazi pogaca nad hljebom.
Повезане вијести
Колико је данас тешко стећи нормалне услове за живот Колико је данас тешко стећи нормалне услове за живот
Снијег поново забијелио БиХ Снијег поново забијелио БиХ
Случајеви крађе дјеце потресају и Словенију Случајеви крађе дјеце потресају и Словенију
Најчитаније
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    6h 54m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    21h 8m
    0
  • Снијег поново забијелио БиХ
    19h 15m
    0
  • Славиша Мазић кандидат СДС за начелника Власенице
    18h 3m
    0
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    4h 30m
    0