Служен молебан за спас светиња, велики број вјерника испред храма

23.08.2020. 21:27
0
ИЗВОР: СРНА

У храму Христовог Васкрсења у Подгорици вечерас је служен молебан Пресветој Богородици за одбрану светиња, у присуству Његовог високопреовештенства митрополита црногорско-приморског Амфилохија, који је све позвао на љубав и да престане прогон Српске православне цркве /СПЦ/ у Црној Гори.

Иако је скоро читава Црна Гора у блокади, јер је полиција зауставила колоне возила на улазу у главни град, али и у осталим крајевима, испред храма је велики број вјерника са тробојкама, крстовима и осталим црквеним и српским и православним знамењима.

Са свих страна пристиже све више вјерника, пјевају се српске пјесме и кличе српству и вијоре се тробојке. Све протиче у мирној и достојанственој атмосфери.

У ширем центру Подгорице на скоро сваком кораку су патроле полиције.

Митрополит је након молебана позивао вјернике да изађу на изборе и гласају по својој савјести.

Он је опоменуо власт у Црној Гори да не врши насиље над народом и да то није никоме добро донијело.

- Као никада до сада, ови политички избори су повезани и са животом Цркве Христове у Црној Гори, јер за нама имамо више од годину дана велике друштвене полемике око проблематичног закона о слободи вјероисповјести који је изгласала досадашња скупштинска већина - рекао је митрополит.

Митрополит Амфилохије је истакао да су у Цркви довољно свјесни и писмени па знају да тако лош законски текст није случајно изгласан.

- Претходила су му јавно и упорно исказивана антиуставна и антисекуларна настојања предсједника државе и владајуће партије на њеним конгресима - истакао је митрополит Амфилохије.

Према његовим ријечима, оптуживати Цркву да се бави антидржавном и партијском политиком пред изборе, зато што су њени чланови устали против безаконог и дискриминаторског закона, којим се негира и угрожава само биће Цркве, представља лаж и обману и незапамћено насиље секуларне партије на власти.

- Црква нема своју странку нити своју изборну листу, али је природно да се радује онима који су против антицрквеног закона и који бране светиње, без обзира којој странци припадају - поручио је митрополит црногорско-приморски.

Коментари 0
Повезане вијести
Сјећање на дан када је Источно Сарајево било сложно за спас српских светиња Сјећање на дан када је Источно Сарајево било сложно за спас српских светиња
Молебан за почетак нове школске године у Цркви Светог Ђорђа у Миљевићима Молебан за почетак нове школске године у Цркви Светог Ђорђа у Миљевићима
Служен молебан поводом почетка изградње Храма Христа Спаситеља у Источном Новом Сарајеву (ФОТО) Служен молебан поводом почетка изградње Храма Христа Спаситеља у Источном Новом Сарајеву (...
Најчитаније
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    5h 32m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    23h 37m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    19h 46m
    0
  • Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година
    23h 25m
    4
  • Снијег поново забијелио БиХ
    17h 53m
    0