Služen moleban za spas svetinja, veliki broj vjernika ispred hrama

23.08.2020. 21:27
0
IZVOR: SRNA

U hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici večeras je služen moleban Presvetoj Bogorodici za odbranu svetinja, u prisustvu Njegovog visokopreoveštenstva mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, koji je sve pozvao na ljubav i da prestane progon Srpske pravoslavne crkve /SPC/ u Crnoj Gori.

Iako je skoro čitava Crna Gora u blokadi, jer je policija zaustavila kolone vozila na ulazu u glavni grad, ali i u ostalim krajevima, ispred hrama je veliki broj vjernika sa trobojkama, krstovima i ostalim crkvenim i srpskim i pravoslavnim znamenjima.

Sa svih strana pristiže sve više vjernika, pjevaju se srpske pjesme i kliče srpstvu i vijore se trobojke. Sve protiče u mirnoj i dostojanstvenoj atmosferi.

U širem centru Podgorice na skoro svakom koraku su patrole policije.

Mitropolit je nakon molebana pozivao vjernike da izađu na izbore i glasaju po svojoj savjesti.

On je opomenuo vlast u Crnoj Gori da ne vrši nasilje nad narodom i da to nije nikome dobro donijelo.

- Kao nikada do sada, ovi politički izbori su povezani i sa životom Crkve Hristove u Crnoj Gori, jer za nama imamo više od godinu dana velike društvene polemike oko problematičnog zakona o slobodi vjeroispovjesti koji je izglasala dosadašnja skupštinska većina - rekao je mitropolit.

Mitropolit Amfilohije je istakao da su u Crkvi dovoljno svjesni i pismeni pa znaju da tako loš zakonski tekst nije slučajno izglasan.

- Prethodila su mu javno i uporno iskazivana antiustavna i antisekularna nastojanja predsjednika države i vladajuće partije na njenim kongresima - istakao je mitropolit Amfilohije.

Prema njegovim riječima, optuživati Crkvu da se bavi antidržavnom i partijskom politikom pred izbore, zato što su njeni članovi ustali protiv bezakonog i diskriminatorskog zakona, kojim se negira i ugrožava samo biće Crkve, predstavlja laž i obmanu i nezapamćeno nasilje sekularne partije na vlasti.

- Crkva nema svoju stranku niti svoju izbornu listu, ali je prirodno da se raduje onima koji su protiv anticrkvenog zakona i koji brane svetinje, bez obzira kojoj stranci pripadaju - poručio je mitropolit crnogorsko-primorski.

Komentari 0
Povezane vijesti
Sjećanje na dan kada je Istočno Sarajevo bilo složno za spas srpskih svetinja Sjećanje na dan kada je Istočno Sarajevo bilo složno za spas srpskih svetinja
Moleban za početak nove školske godine u Crkvi Svetog Đorđa u Miljevićima Moleban za početak nove školske godine u Crkvi Svetog Đorđa u Miljevićima
Služen moleban povodom početka izgradnje Hrama Hrista Spasitelja u Istočnom Novom Sarajevu (FOTO) Služen moleban povodom početka izgradnje Hrama Hrista Spasitelja u Istočnom Novom Sarajevu (...
Najčitanije
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    7h 6m
    0
  • Sjećanje na Milomira Janjića Zeku
    6h 30m
    0
  • Godišnjica smrti predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita
    4h 45m
    11
  • Hodočasnici iz Sokoca na Đurđevdan polaze na petnaesto poklonjenje moštima Svetog Vasilija Ostroškog
    21h 14m
    1
  • Godišnjica herojske pogibije pilota Milenka Pavlovića
    6h 24m
    0