Смајићева неће одговарати за вријеђање Војске Српске

11.02.2022. 10:19
0
ИЗВОР: Srpska.info

Посланик Бегија Смајић у Народној скупштини је изјавила да је „Војска Републике Српске починила злочин геноцида у Сребреници“, борачка удружења, јавност и парламентарци траже извињење или одговорност, али без обзира на то што је кривицу генерализовала на цијелу Војску, Смајићеву од затвора штити посланички имунитет и недоречен Кривични законик РС.

Народна скупштина је протеклог љета допунила Кривични законик новим чланом који се односи на „повреду угледа Републике Српске и њених народа“. Те измјене су ступиле на снагу.

У њима се пријети казном затвора у случају да неко увриједи Републику, њену заставу, грб, амблем или химну. Бивша ВРС се нигдје посебно не помиње.

– Ко јавно изложи порузи, презиру или грубом омаловажавању Републику Српску, њену заставу, грб, амблем или химну, казниће се казном затвора до три године. Ако је дјело из става 1. овог члана извршено на начин да се Република Српска означи као агресорска или геноцидна творевина или њени народи агресорским или геноцидним, учинилац ће се казнити казном затвора од шест мјесеци до пет година – пише у КЗ РС.

Даље, ако је поменуто кривично дјело починило службено или одговорно лице или лице у институцијама власти или органу који се финансира из јавног буџета (као што је у случају Бегије Смајић), казниће се казном затвора од двије до десет година.

Међутим, у Закону о имунитету РС пише да „посланици у Народној скупштини и чланови Вијећа народа неће бити кривично или грађански одговорни за било који поступак извршен у оквиру њихових дужности у законодавним органима Републике Српске“.

Закон још каже да се на имунитет могу позвати у било које вријеме за поступке извршене у оквиру њихових дужности у наведеним институцијама, али се он „не може сматрати општом препреком за кривично гоњење или покретање парничног поступка“.

– Уколико у току кривичног поступка лице изјави да је поступак који је основа за покретање кривичног поступка извршен у оквиру његових дужности, то питање ће се расправити и рјешавати одлуком надлежног суда – пише у Закону о имунитету који је својевремено наметнуо ОХР.

Републичко јавно тужилаштво РС и Окружно тужилаштво Бањалука питали смо да ли у дискусији Смајићеве има елемената за покретање истраге, да ли су добили пријаву против ње, односно да ли тужилаштва у оваквим приликама могу да реагују по службеној дужности.

За сада, одговор смо добили из Окружног тужилаштва и у њему пише: Из изјаве посланика у Народној скупштини Републике Српске, Бегије Смајић, а како наводите у вашем упиту, “Војска РС осуђена за злочин геноцида у Сребреници”, не произилази постојање елемената кривичног дјела Повреда угледа Републике Српске и њених народа из члана 280а КЗ РС.

Покушали смо да чујемо изјаву и Бегије Смајић, али није одговорила на наше позиве ни поруку. Посланик СДС Иванка Марковић, иначе стручњак за област кривичног права, каже да није била у скупштинској сали у вријеме када је Смајићева имала спорну дискусију, па из тог разлога не може ни да је коментарише.

Витомир Поповић, универзитетски професор права, тврди да Бегија Смајић може да одговара за изговорене ријечи „јер је вријеђање угледа Војске РС заправо вријеђање угледа Републике Српске“.

– У закону не пише војска, али се под Републиком Српском сматра било која њена институција – каже Поповић за Српскаинфо.

Међутим, он упозорава да је за одговорност Смајићеве неопходно да јој буде одузет имунитет од кривичног гоњења.

– Њен основни циљ јесте да испровоцира Србе, ако је то могуће – да их понизи, да дигну што више прашине, а да она онда кука и жали се међународној заједници како као посланик не може да каже у парламенту оно што хоће, па макар то била крајња увреда народа и Војске – закључује Поповић.

Адвокат Александар Јокић, цитирајући одредбе Закона о имунитету РС, сматра да је Бегија Смајић, то што је урадила, урадила у својству народног посланика.

– И врло једноставно би то доказала да је све радила у склопу обављања те дужности, иако имунитет није општа препрека од кривичног гоњења. То значи да би одговарала, примјера ради, ако неког на улици убије аутомобилом, али не може да кривично одговара за оно што каже у скупштини као посланик. То значи та општа одредба, односно да суд одлучује – каже Јокић за Српскаинфо.

Поставља се питање шта значи да суд одлучује о имунитету. Да ли то значи да мора да буде формиран предмет, подигнута оптужница, да би се стигло до суда?

– Не мора, зависи у ком тренутку се позове на имунитет. Може и евентуално тужилаштво да утврди да она има имунитет, па да не подигне оптужницу. Може и суд приликом потврђивања оптужнице утврдити, или након претходних приговора… Али, обично се на почетку поступка то каже и, ако нема примједби, суд то усвоји. Међутим, суд мора процијенити да ли је то дјело које је обухваћено имунитетом или не. Да ли је то урадила као посланик или као грађанин. Огроман је спектар дјела која не потпадају под одредбу о имунитету – закључује Јокић.

Подсјећамо, повод за спорну изјаву Смајићеве било је то што је посланик Небојша Вукановић на сједницу НСРС дошао у маскирној кошуљи бивше ВРС. Мада је његов циљ био да испровоцира власт јер је „одустала“ од поновног формирања војске, више реакција је стигло са бошњачке стране.

Прво је реаговао Ћамил Дураковић из Сребренице, а након што му је Вукановић одговорио, реплицирала је Смајићева: „Он (Дураковић) је јуче истакао само своје незадовољство, као и незадовољство свих жртава Сребренице, што сте обукли униформу Восје Републике Српске, која је осуђена за злочин геноцида у Сребреници“.

Као што је познато, за злочин у Сребреници осуђен је комплетан ратни политички и војни врх РС, као и нижерангирани функционери и поједини војници, али ни у једној пресуди није пресуђено Војсци РС. Да ствар буде гора, Смајићеву реакцију подржали су бројни истомишљеници на друштвеним мрежама, док су је поједини медији у Сарајеву покушали представити као жртву, само због тога што је јавност у Српској од ње тражила извињење или да одговара пред законом.

Коментари 0
Повезане вијести
Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
Годишњица срамне арбитраже за Добрињу Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
Хоће ли се ускоро мијењати цијене горива у Српској? Хоће ли се ускоро мијењати цијене горива у Српској?
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    9h 56m
    0
  • Приказан филм о одбрани Српске Илиџе
    21h 56m
    9
  • Рели однио седам живота, погинула и дјевојчица
    23h 30m
    0
  • „Дом инвест“ гради дом за вас
    7h 25m
    0
  • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
    6h 43m
    0