Снијег обрадовао воћаре и ратаре

13.01.2021. 09:23
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Снијег и ниске температуре у јануару имају позитиван утицај на воћарске и ратарске културе, а уколико се исте временске прилике наставе и до краја јануара, прољеће би требало да буде повољно за ове пољопривредне културе.

Драгоја Дојчиновић, предсједник Удружења воћара Републике Српске, каже да снијег и ниске температуре у ово доба године погодују воћарској култури.

- У право вријеме је пао снијег, мало је захладило и коначно смо дочекали јануар који обећава. Могли бисмо имати повољно прољеће, а самим тим и година која је пред нама би нам донијела приносе - казао је Дојчиновић за "Независне".

Према његовим ријечима, у наредном периоду ће вјероватно бити још ледених дана, што ће имати добар утицај на воћке.

- За добру воћарску производњу нама је потребно око 30 хладних дана, тј. изнад 600 сати како бисмо могли рећи да су биљке мировале и да није било вегетације у току зиме - додао је Дојчиновић.

Како каже, због најављених падавина и нижих температура мало ће каснити с резидбом, али вјерује да неће бити дужих кашњења и да ће све урадити на вријеме.

Стојан Маринковић, предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача Републике Српске, каже да, иако у овом тренутку нису забиљежени неки значајнији температурни минуси, на вријеме су посијане озиме културе, пшеница и јечам, и ону се налазе у одличним фенофазама развоја.

- Снијег је у ово доба године увијек добродошао, како због прикупљања резерви влаге за прољеће и љето, тако и за заштиту озимих култура, а у зависности од тога у којој се фази налазе и у зависности од спољних температура - казао је Маринковић.

Наиме, како каже, снијег свакако погодује јер обезбјеђује земљишну влагу биљкама, која је неопходна за добар развој.

- У наредном периоду најављују ниске температуре, а снијег ће имати добар утицај јер ће пружити заштиту културама у овој фази. Свакако, снијег у ово доба године има благотворно дејство - додао је Маринковић.

Како кажу представници ових удружења, почетак ове године је обећавајући. Они се надају да ће приноси бити већи у односу на претходну годину те да неће им неће правити проблем нагле промјене временских прилика.

Подсјећамо, претходних година ратари и воћари су се сусретали с бројним проблемима, како због високе температуре у јануару, тако и због непредвидивих временских прилика. Због благе зиме имали су проблем с биљним болестима и паразитима који су узроковали велику штету и утицали на пад приноса.

Коментари 0
Повезане вијести
Није прихваћен вето на Изборни закон и Закон о референдуму Није прихваћен вето на Изборни закон и Закон о референдуму
Обиљежавање Дана Игманске бригаде Војске Републике Српске Обиљежавање Дана Игманске бригаде Војске Републике Српске
Данас исплата социјалних давања Данас исплата социјалних давања
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    21h 17m
    0
  • Десанка Максимовић: Књижевна вила пјесникиња душе
    22h 50m
    0
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    19h 16m
    1
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    21h 29m
    0
  • Партизан мијења име!
    11h 58m
    4